Evropska unija razmatra da tuži AstraZeneka zbog kršenja ugovora

Evropska unija razmatra da tuži AstraZeneka zbog kršenja ugovora

Shutterstock


Države članice EU razmatraju da tuže sudu kompaniju AstraZeneka zbog kršenja ugovorne obaveze o rokovima isporuka vakcina, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Litvanije Edgars Rinkevič.

On je naveo da će tužba biti podneta kao “koordinisana akcija”.

Iz kompanije AstraZeneka koja je razvila svoju vakcinu u saradnji sa Univerzitetom Oksford, u petak su poručili EU da ne mogu da isporuče dogovorene količine do kraja marta, prenosi Rojters.

Pogrešno uvoditi restrikcije na isporuke vakcina

Ministar za vakcinaciju u vladi Velike Britanije Nadim Zahavi, izjavio je danas da bi i Bitanija i EU trebalo da dobiju vakcine koje su naručili i ocenio da je pogrešno uvoditi restrikcije na isporuke vakcina zbog problema sa količinama.

Povezane vesti – MODERNA: Naša vakcina štiti i od novih sojeva virusa

Shutterstock

Shutterstock

Zahavi je izrazio uverenje da će se kompanije AstraZeneka i Fajzer držati ugovornih obaveza o isporukama vakcina i prema EU i prema Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

Povezane vesti – Fajzer se vraća na prvobitni plan isporuka vakcina za Evropsku uniju

Nešto ranije je ministar zdravstva Nemačke Jens Špan podržao predlog EU da se ograniči izvoz vakcina koje se proizvode u okviru EU.

Kompanija AstraZeneka ima svoj proizvodni lanac u Velikoj Britaniji, ali se vakcine kompanije Fajzer proizvode u fabričkom postrojenju u Belgiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar