Svet
16.12.2019. 21:05
Tanjug

DŽONSON ODOBRIO: Objavite kontroverzni izveštaj o Rusima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Britanski premijer Boris Džonson odobrio je da se objavi kontroverzni izveštaj o navodnom ruskom mešanju u politiku Britanije, objavio je "Independent".

Napisan u Odboru Parlamenta za obaveštajne i bezbednosne poslove (ISC), taj izveštaj na 50 stranica analizira aktivnosti Rusije, uključujući moguće mešanje u referendum o Bregzitu 2016. godine, kada je 52 odsto Britanaca glasalo za odlazak iz EU.

Pročitajte još: Šta posle izbora u Britaniji?

Ali taj odbor je raspušten zbog poslaničkih izbora održanih prošlog četvrtka i izveštaj ne može biti objavljen dok se ponovo ne odobri, što bi moglo potrajati nekoliko nedelja. Članove Odbora biraju premijer i šef laburističke opozicije, o čemu potom glasa Parlament.

Odbor je istragu pokrenuo u novembru 2017. i izveštaj podneo premijeru sredinom oktobra ove godine, rekao je bivši predsednik tog tela Dominik Griv.

Početkom novembra vlada je kritikovana jer nije htela da taj izveštaj objavi pre izbora 12. decembra, pozivajući se na interese nacionalne bezbednosti.

Međutim, danas je portparol Borisa Džonsona izjavio da objavljivanje izveštaja "ne bi škodilo organizacijama koje štite našu nacionalnu bezbednost".

Istraga ISC-a bila je odgovor na zabrinutost zbog mešanja Rusije u američke izbore 2016. godine i uticaja kampanja dezinformacija iz Rusije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/NEIL HALL

Pomenuto je i trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u britanskom gradu Solzberiju, koje London pripisuje Moskvi. Rusija je negirala bilo kakvu umešanost, ali taj slučaj je doveo do talasa proterivanja diplomata Londona i njegovih saveznika i Moskve.

Džonson se našao na udaru kritika zbog blokiranja izveštaja Odbora za obaveštajna pitanja i bezbednost uoči opštih izbora, a šef tog odbora Dominik Griv je ovu odluku premijera nazvao "zapanjujućom".

"Ako je on to uradio sada, mogao je to da učini i pre raspisivanja izbora", rekao je za "Independent" Griv, koji je izgubio mesto u parlamentu.

Britanski list napominje da ovaj izveštaj ne može da bude objavljen pre imenovanja novog Odbora za obaveštajna pitanja i bezbednost i da se ne očekuje da će izaći u javnost pre januara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve