Svet
21.10.2019. 17:50
N. Ginić

Džonsonov šou

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tri pisma su stigla na briselsku adresu iz Džonsonovog kabineta. I samo je jedno bilo iskreno. Ostala dva iznudili su britanski parlamentarci.

Baš u toj nepotpisanoj, ali ličnoj poruci, britanski premijer je na svoj šoumenski način priznao da ne želi produženje roka za Bregzit. U ostalim formalnim, zapečaćenim kovertama, tražio je odlaganje datuma izlaska koji se neumitno približava.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Iz Brisela su odgovorili da odlažu odluku o odlaganju Bregzita. I za to im je trebalo samo 15 minuta, nimalo nalik na sporo administrativno odlučivanje svojstveno evropskim institucijama. Pitanje je ekspresno prosleđeno Evropskom parlamentu na glasanje. I dok iz Strazbura najavljuju odluku ove nedelje, mnogi su uvereni da će odgovor biti pozitivan i da će EU odobriti produženje roka.

U međuvremenu, Parlament je objavio celonedeljni "gerilski rat" protiv Džonsona. Šahovske figure su postavljene. Ovaj put bez kraljice.

Iz premijerskog kabineta, nezvanični izvori su najavili da će Džonson zatražiti direktno glasanje o sporazumu o Bregzitu. Predsednik Donjeg doma parlamenta Džon Berkou mogao bi da odbije takvo glasanje, jer parlamentarna pravila generalno zabranjuju da ista mera bude razmatrana dva puta u toku istog zasedanja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Ako glasanje prođe, Vlada će pokušati da putem zakona ubrza proces. Međutim, to i dalje ne garantuje da će do Bregzita zaista i doći 31. oktobra. Torijevci nemaju apsolutnu većinu u parlamentu, te postoji šansa da će drugi zakonodavci menjati dogovor. Laburisti su već izneli predlog, odnosno amandman kojim se traži da se održi drugi referendum o Bregzitu - glasači bi birali između Džonsonovog sporazuma i ostanka u EU.

Ipak, verovatnije je da će neko od zakonodavaca predložiti amandman o ostanku Britanije u carinskoj uniji, čemu se Džonson oštro protivi.

U slučaju da EU odbaci produženje, i dalje je moguć "no deal" Bregzit. Međutim, mnogi su stava da će Brisel ipak odobriti produženje, do nekog novog datuma u januaru.

Ono što je u čitavoj zbrci oko Bregzita najizvesnije, pišu britanski mediji, jeste organizovanje opštih izbora u Britaniji. Džonson je u nekoliko navrata izjavljivao da želi izbore što pre, jer se nada da će na njima osvojiti većinu što će mu olakšati sledeću fazu Bregzita.

Iako su u septembru, labiuristi i liberali odbili Džonsonov predlog o raspisivanju izbora, očekuje se da će nakon odlaganja, obe stranke podržati tu ideju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
12.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve