Svet
02.06.2022. 19:40
Beta / AP

Grad greha i kralj roka

Elvis Prisli "proteran" iz Las Vegasa

Elvis venčanje 2.6.2022
Izvor: Beta / AP / John Locher

Kapele za venčanja u Las Vegasu, SAD, više ne mogu da koriste lik Elvisa Prislija jer je kompanija za licenciranje koja kontroliše njegovo ime i imidž, naredila da prestanu da to rade, izvestio je lokalni list Las Vegas Review-Journal.

Kompanija Authentic Brands Group je početkom maja kapelama poslala pisma o tome da ne dozvoljava tematska venčanja uz korišćenje Ellvisovog lika i očekuje da su se kapele do sada uskladile s tim zahtevom.

Pošto je Elvis blisko povezan sa "industrijom venčanja" u Las Vegasu, neki vlasnci kapela kažu da bi posao mogao da im propadne.

Službenica okruga Klark, Lin Goja, koja je vodila kampanju promocije Las Vegasa kao mesta za venčanja, rekla je da naređenje da kapele prestanu da koriste Elvisa nije moglo doći u gorem trenutku.

"Industrija venčanja" donosi Las Vegasu dve milijarde dolara godišnje, a zvaničnici kažu da su venčanja na temu Elvisa donosila značajan udeo u tome.

Jedna kapela je prošlog vikenda svog imitatora Elvisa presvukla u kožnu jaknu, farmerke i šešir za ceremoniju i temu venčanja nazvala "rokenrol".

Bračna kapela Grejslend, koja godišnje obavi 6.400 venčanja na temu Elvisa, kaže da još nije dobila upozorenje da prestane da to priređuje.

U pismu Authentic Brands Group-a, kompanije  koja štiti ime i lik Elvisa je rekla da će zaustaviti neovlašćeno korišćenje "Prislijevog imena, lika, glasa i druge elemente ličnosti Elvisa Prislija u reklamama, robi i drugim stvarima". U pismu se navodi da su "Elvis", "Elvis Prisli" i "Kralj rokenrola" zaštićeni zaštitni znakovi.

U saopštenju firma  je rekla da ima jake odnose sa umetnicima koji odaju pčast Elvisu i festivalima obožavalaca, a što se kapela za venčanja tiče, "nemamo nameru da se zatvore", već da dobiju zvaničnu licencu da koriste Elvisa. Nije objavljeno kolio bi to moglo da ih košta.

Ta kompanija koja izdaje licence nadgleda korišćenje velikih imena poput filmske zvezde Merilin Monro i boksera Muhameda Alija i 50 potrošačkih brendova.

Prisli je postao neizbrisivo povezan s "Gradom greha" šezdesetih godina prošlog veka. Njegov film "Viva Las Vegas" iz 1964. ima naslovnu mozičku numeru koja je postala nezvanična himna tog grada.

U julu 1969. Prisli se u Hotelu "Las Vegas Internešnel" slavno vratio na binu što je trebalo da bude četvoronedeljna svirka, ali se pretvorilo u više od 600 nastupa i trajalo je do decembra 1976.

Sam Prisli se oženio u Las Vegasu 1967. godine Prisilom, i time se zauvek povezao s modom venčanja u Las Vegasu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve