Svet
29.05.2022. 17:24
Beta

Turska

Erdogan ne odustaje: Švedska i Finska ne mogu u NATO

NATO
Izvor: Shutterstock

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne odustaje od blokade ulaska Švedske i Finske u NATO.

Erdogan je kazao da ovonedeljni sastanci sa delegacijama Finske i Švedske nisu bili "na zadovoljavajućem nivou" i da je Turska i dalje zabrinuta za  svoju bezbednost.

"Dokle god je Tajip Erdogan na čelu Republike Turske, ne možemo reći 'da' za ulazak u NATO zemljama koje podržavaju terorizam", izjavio je Erdogan.

On je pomenuo da je pripadnik kurdske administracije na severu Sirije Salih Muslim dao intervju švedskoj državnoj televiziji, upravo u noći sastanka sa delegacijama Švedske i Finske, i to je naveo kao dokaz švedske podrške kurdskim oružanim grupama u Siriji.

Turska smatra da su one povezane sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja od 1984. vodi oružanu pobunu protiv turskih vlasti.

Erdogan je za podršku terorizmu optužio i Nemačku, Francusku i Holandiju. On je dodao da će sutra telefonom razgovarati sa liderima Rusije i Ukrajine.

Kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) u Siriji bore se protiv Islamske države, ranije uz podršku SAD. Turska je u više navrata preduzimala vojne operacije u Siriji kako bi potisnula YPG od svoje granice potisnula. Turska izjednačava sirijski YPG sa PKK.

Ulazak Švedske i Finske u NATO moraju da odobre sve druge zemlje članice. Turska, koja je druga najveća vojna sila u savezu, ne želi da odobri ulazak bez ispunjenja dodatnih uslova, među kojima je i ukidanje ograničenja na prodaju oružja Turskoj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve