Svet
24.06.2019. 15:41
N. G./CNBC/The Guardian

ERDOGANOV NAJVEĆI PORAZ: Može li opozicija da iskoristi pobedu u Istanbul?

turska-protesti-5.jpg
Izvor: Imamoglu Media team / Onur Gunay

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doživeo je svoj najveći politički poraz - izgubio je Istanbul, grad u kojem je kao gradonačelnik započeo svoju karijeru. Da li bi u njemu mogao i da je završi?

Naime, u najvećem političkom i ekonomskom centru Turske pobedio je opozicioni kandidat CHP (Republikanske narodne stranke) Ekrem Imamoglu, uprkos poništavanju prvog glasanja koje je zahtevala vladajuća AKP (Stranka pravde i razvoja). On je dobio podršku 54 odsto glasača, oko 4,6 miliona ljudi, i osvojio 700.000 glasova više od protivkandidata Binali Jildirima. Na izborima u martu ta razlika je bila samo 13.000 glasova.

Onur Gunay/Imamoglu Media team via AP Baklje za pobedu u Istanbulu, Onur Gunay/Imamoglu Media team via AP

"Još jednom je izražena volja naroda. Čestitam Ekremu Imamogluu, koji je, prema nezvaničnim podacima, pobedio na izborima", pomirljivo je napisao Erdogan.

Povezane vesti - Istanbul ima novog gradonačelnika

Međutim, ovo je bio težak udarac za turskog predsednika protiv kojeg se uzdigla kritična masa, spremna ne samo da odmah po proglašenju rezultata proslavlja uspeh na ulicama, već i da još odlučnije najavi "početak kraja sultana".

Onur Gunay/Imamoglu Media team via AP Imamoglu se obratio pristalicama, Onur Gunay/Imamoglu Media team via AP

Vladajuća stranka je na martovskim izborima izgubila Ankaru i bogate priobalne gradove i nadala se da će poništavanjem izbora u Istanbulu, povratiti snagu. Pogrešnom procenom, AKP je izazvala turski narod i podstakla da još jače ustanu protiv, kako tvrde, autoritarne vladavine Erdogana.

"To je veliko sedište moći. Ankara je glavni grad, ali Istanbul je uistinu srce Turske i svakako turske politike ", izjavio je za CNBC Cailin Birč, globalni ekonomista u Economist Intelligence Unit-u.

AP Photo/Lefteris Piarakis Na turskim ulicama slavlje, AP Photo/Lefteris Piarakis

"Predsednički udeo u glasanju je stalno opadao, ne dramatično, ali je na nedavnim izborima i stanje ekonomije, u ovom trenutku, prilično rizično, tako da vidimo da se stranka AKP i Erdogan bore da zadrže iste stavove o turskoj politici", naveo je Birč.

Upravo je to veliki izazov za Erdogana, koji i dalje ima jaku podršku u siromašnijim delovima Turske, ali teško može da se izbori sa zahtevima opozicije i ljudi u gradovima. U taboru svoje stranke, pred euforičnim pristalicama, Imamoglu je izjavio da je njegov trijumf označio novi početak.

AP Photo/Burhan Ozbilici Turci slavili pobedu kandidata CHP, AP Photo/Burhan Ozbilici

"Želimo da pokrenemo novo poglavlje, novu eru", rekao je novi gradonačelnik Istanbula u prepunoj sobi novinara i stranačkih aktivista.

Iako je opozicija po prvi put u poslednjih nekoliko godina uspela da se otrese reputacije agresivno sekularne, nacionalističke stranke, postavlja se pitanje da li će uspeti da iskoristi ovaj zamah i konačno porazi Erdogana. Pojedini analitičari ocenjuju da će turski predsednik iskoristiti sva sredstva kako bi kompromitovao Imamoglua i obračunao se s njim na sudovima, što je njegova već uigrana strategija sa protivnicima. Ipak, Erdogan ne bi smeo da rizikuje i na taj način još više razjari turski narod.

AP Photo Slavlje na ulicama posle pobede Imamoglua, AP Photo

Kako piše The Guardian, gubitak Istanbula po drugi put je bio nezamisliv ishod za AKP, jer ovaj najveći turski grad i privredno čvorište, pokriva 31 odsto BDP-a zemlje i važan je pogon za nezvaničnu mrežu finansiranja vladajuće partije koja je zajedno sa svojom islamskom prethodnicom kontrolisala grad poslednjih 25 godina.

Zanimljivo je da bi poraz, koji stiže u nezgodnom trenutku narušenih odnosa Turske i SAD, koje se protive kupovini ruskog sistema S400, mogao da podstakne Erdoganove neprijatelje u samoj stranci, o čemu je Ekspres već pisao. Naime, bivši predsednik Abdulah Gul i bivši premijer Ahmet Davutoglu, spominju se kao protivnici koji bi iznutra mogli da "slome" turskog predsednika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve