Svet
14.09.2021. 20:21
Tanjug

Angela Merkel

"EU ima strateški interes za prijem država Zapadnog Balkana"

Angela Merkel
Izvor: EPA / MALTON DIBRA

Nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom svoje posete Albaniji pozvala lidere zapadnog Balkana da ojačaju svoju regionalnu saradnju na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Merkel je pozdravila balkanske inicijative za saradnju i poručila da one idu u prilog unapređenja Berlinskog procesa, programa koji je započet 2014. godine radi jačanja regionalne saradnje među zemljama zapadnog Balkana, prenosi AP.

"Sa geostrateškog stanovišta, Evropska unija, ili konkretno Nemačka, imaju sopstveni interes za učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana u EU", naglasila je Merkel na konferenciji za novinare.

Države zapadnog Balkana nalaze se u različitim fazama na putu ka članstvu u EU. Njihov napredak u integraciji nedavno je odložen zbog zastoja u interesovanju samog bloka za proširenjem, kao i perioda diplomatskih previranja s kojima se EU suočila kada je Britanija napustila Uniju.

Merkel
Izvor: EPA / MALTON DIBRA

Nakon veta Bugarske, pokretanje pregovora o članstvu u EU za Albaniju i Severnu Makedoniju je odloženo, iako su već ispunile kriterijume.

"EU mora da održi svoju reč i ne mora uvek iznova da izmišlja nove uslove, ako se možda zbog domaćih razloga u nekim zemljama izgubi interes da se proces pristupanja ubrza. To izaziva razočarenje i to razočaranje mogu da razumem. Trebalo bi da verujemo jedni drugima '''', rekla je Merkel.

U Tirani je danas počeo sastanak nemačke kancelarke Angele Merkel sa liderima Zapadnog Balkana, kojem prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Nemačka kancelarka se ove godine nije kandidovala za ponovne izbore koji se održavaju 26. septembra, nakon što se od 2005. na čelu Nemačke.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rama odlikovao Merkelovu
Merkel i Rama

"U ime Albanije"

14.09.2021. 14:19

Rama odlikovao Merkelovu

Albanski premijer Edi Rama uručio je u Tirani odlikovanje nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve