Svet
26.09.2021. 18:50
Tanjug

Marija Zaharova

"EU nikada nije odustala od principa kolonijalizma"

Marija Zaharova
Izvor: EPA / SERGEI ILNITSKY

U svojim postupcima i pogledima na svetske procese Evropska unija nikada nije odustala od principa kolonijalizma i nezakonito prisvojenog prava da se meša u poslove drugih zemalja bez adekvatnih razloga, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova gostujući na televiziji Rosija-1.

"Što se tiče gospodina Žozepa Borelja (visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednost) i njegovog razumevanja šta je zona odgovornosti EU, a šta nije zona odgovornosti EU, vrlo je pogrešno reći da je kolonijalizam nestao", istakala je Zaharova, preneo je Tas s.

Prema njenim rečima, evropske države nisu zaboravile na to ni za trenutak.

"Oni su sve vreme živeli u skladu sa ovom paradigmom. Na prvi pogled, njihove izjave su bile drugačije, ali stav prema drugim zemljama sveta se oslanjao upravo na ovu viziju sveta", rekla je Zaharova.

Ona je izrazila žaljenje što je kolektivni Zapad "preuzeo pravo da se brine o budućnosti sveta u vreme kada svet to ne traži".

Prema njenom mišljenju, da bi se izbegli vojni sukobi, svet bi trebalo da se vrati osnovama međunarodnog prava na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Makron obećao 120 miliona vakcina siromašnim zemljama
Emanuel Makron

Važna pomoć

26.09.2021. 11:21

Makron obećao 120 miliona vakcina siromašnim zemljama

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će Francuska dati 120 miliona doza vakcina protiv koronavirusa siromašnim zemljama, što je dvostruko više nego što je bilo najavljeno ranije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
24.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve