Svet
26.08.2021. 21:35
Tanjug

Prete im pravni problemi

EU: Zemlje na sopstvenu odgovornost koriste buster vakcine

fajzer
Izvor: EPA / ZURAB KURTSIKIDZE

Zemlje Evropske unije koje odluče da koriste dodatnu treću dozu vakcine protiv Covid-19, mogu se suočiti sa pravnim problemima, jer regulatorna Evropska agencija za lekove (EMA) još nije preporučila dodatnu dozu vakcine, saopštila je Evropska komisija.

EMA je više puta nagoveštavala da je potrebno više podataka pre nego što se odobri upotreba buster vakcine, piše Rojters.

"Pojačane doze trenutno nisu odobrene za stavljanje u promet i još nisu bile podložne naučnoj proceni naučnicima iz EMA-e jer nema dovoljno podataka", saopštila je komisija EU.

U saopštenju se dodaje da odgovornost o odlučivanju da se uključe buster vakcine u kampanje vakcinacije imaju same države članice i to bi moglo značiti da bi u slučaju neočekivanih nuspojava kod pacijenata države EU mogle snositi pravne posledice.

Komisija EU je takođe rekla da u ovakvim slučajevima odgovornost kompanija vakcina neće potpuno nestati ako se buster vakcina rukovodi bez odobrenja EMA-a.

vakcine
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Svaka kompanija koja isporučuje Evropskoj uniji vakcine protiv Covid-19 pregovarala je o različitim klauzulama, koje ostaju uglavnom poverljive.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) saopštio je da Austrija, Belgija, Francuska, Mađarska, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg i Slovenija trenutno preporučuju upotrebu buster vakcina protiv Covid-19, dok 13 dugih evropskih država još raspravlja o tome.

Poslednjih meseci EU je rezervisala milijarde doza od nekoliko proizvođača vakcine za predstojeće godine, a koje se mogu donirati i siromašnijim zemljama.

Buster vakcine protiv Covid-19 biće dostupne Amerikancima od 20. septembra, rekli su prošle nedelje američki zdravstveni zvaničnici.

Neke zemlje EU imaju programe kompenzacije koji imaju za cilj da nadoknade potencijalnim žrtvama štetu od vakcina van sudova, ali kriterijumi za nadoknadu variraju.

Od početka kampanje vakcinacije u Evropi stotine zahteva je podneto vlastima od strane potencijanih žrtava, što pokazuju zvanični podaci iz Danske, Nemačke, Norveške i Švajcarske, dok je do sada odobreno samo nekoliko novčanih nadoknada.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Hrvatskoj vakcinacija gotovo prestala
vakcine

Piše hrvastki Index

26.08.2021. 14:03

U Hrvatskoj vakcinacija gotovo prestala

Imunizacija hrvatskih građana je poslednjih dana na najnižem nivou od sredine februara, kada je kampanja tek krenula i kada vakcina nije bilo u obećanim količinama, piše hrvatski portal Index.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve