Život
23.08.2021. 22:05
R.E.

Korona i trudnoća

Doktorka objasnila zašto trudnice treba da se vakcinišu i kojim vakcinama

Trudnoća
Izvor: Shutterstock

Trudnice koje se zaraze korona virusom, a vakcinisane su, imaju lakšu kliničku sliku, kaže Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice u GAK "Narodni front" i profesor Medicinskog fakulteta i dodaje da, kako trudnoća napreduje, raste i rizik ukoliko se trudnica inficira korona virusom.

"Što je trudnoća veća, veći je i rizik da klinička slika bude teža. Trudnice mogu da imaju razne komplikacije, da završe na respiratoru, da moraju koristiti jake antibiotike, jer nema ciljanog leka za koronu i zato treba delovati preventivno", rekla je doktorka gostujući u na K1 televiziji.

Naglasila je da je njena poruka da vakcinacija ne znači da se trudnica neće inficirati kovidom, ali će se time sprečitii teške kliničke slike i tragični ishodi kao što je bila jučerašnja smrt trudnice.

Doktorka je navela da je preporuka da se trudnice vakcinišu posle 28 nedelje trudnoće, ali da nema zabrane da se trudnica može vakcinisati i u prvom trimestru.

"Ako mene pitate, ja kažem da nije loše da izbegnemo prvi trimestar, jer se tada embrion najviše razvija i formiraju organi, dešavaju pobačaji, pa da se to ne bi povezalo sa vakcinom", objasnila je dr Mitrović Jovanović.

Istakla je da sve što sada znamo o vakcinama govori u prilog tome da trudnice treba da se vakcinisu.

"Pri tome su svetske preporuke da to treba da bude Fajzer ili Moderna. U Velikoj Britaniji se vakcinisu AstraZenekom, a ako je neka žena u Srbiji primila AstraZeneku a nije bila trudna nego je zatrudnela u međuvremenu, preporučuje se da drugu dozu primi AstraZeneku, a ne Fajzer ili Modernu", navela je doktorka.

Istakla je da sve ono što preporučuje, preporučuje na osnovu postojećih naičnih saznanja.

"Nikada nikome ne bih preporučila nešto u šta ne verujem. Dozvolila sam da moje dete koje je jedan od najboljih studenata medicine na Sorboni koji je samoinicijativno želeo da se vakciniše i prijavio se i za treću dozu. Zar bih detetu od 19 godina dozvolila da bude vakcinisan ako mislim da to utiče na sterilitet", rekla je ona.

Dodala je da, ako se par dana posle vakcine dobije povišena temperatura, to može tada da utiče na spermogram, ali da nema medicinskog objašnjenja da vakcina utiče na sterilitet.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počinje vakcinacija trudnica
Trudncia

U Beču od sredine maja

03.05.2021. 11:38

Počinje vakcinacija trudnica

Beč, kao prvi grad u EU, od sredine maja počinje da vakciniše trudnice protiv korona virusa, saopštio je kabinet pokrajinskog sekretara za zdravstvo Petera Hakera.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve