Svet
12.12.2019. 23:50
Tanjug

EVO ŠTA KAŽU PRVE ANKETE: Konzervativci imaju većinu; Džonson poručio: Slavite

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, Konzervativna partija osvojila je većinu mesta u parlamentu. Kako prenosi BBC, partija Borisa Džonsona imaće 368 mandata, dok bi Laburistička partija Džeremija Korbina mogla da osvoji 191 mandat.

Birališta su zatvorena u 22 časa po lokalnom vremenu, a prvi zvanični rezultati očekuju se u narednih sedam sati.

Pročitajte još: Wannabe Čerčil

Osim konzervativaca i laburista, u parlamentu koji broji 650 mesta, naći će se i Škotska nacionalna stranka sa 55 mandata kao i Liberalne demokrate sa 13.

Zelena stranka će i dalje imati samo jednog poslanika, a velška socijaldemokratska stranka "Plaid Kemri" će izgubiti jedno mesto od ukupno tri, ukazuje istraživanje.

Ukoliko se potvrde rezultati izlaznih anketa, to će biti najveća pobeda za Torijevce na parlamentarnim izborima od uspeha Margaret Tačer 1979. godine.

Ukoliko se time pokaže kao istorijska, ta pobeda će Džonsonu dati odrešene ruke da sprovede izlazak Velike Britanije iz EU krajem januara, na zadovoljstvo 52 odsto Britanaca koji su za to glasali na referendumu 2016. godine.

Na poslednjih pet nacionalnih izbora, samo je jedna izlazna anketa predvidela pogrešan rezultat - 2015. godine kada se činilo da će Britanija dobiti "obešeni parlament" odnosno manjinsku ili koalicionu vladu, a u stvari su tada konzervativci osvojili većinu, dobivši 14 mesta više nego što su predvidjanja pokazala.

Britanski premijer Boris Džonson poručio je članovima svoje partije da "uživaju u slavlju" nakon što je prva izlazna anketa pokazala da je njegova Konzervativna stranka na putu je da osvoji većinu mandata na izborima koji su večeras završeni u Velikoj Britaniji.

"Nadam se da ćete večeras uživati u slavlju" napisao je Džonson u mejlu članovima partije, dodajući "Vi ste omogućili ovu kampanju. Ne bismo uspeli bez vas".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
07.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve