Svet
08.02.2022. 14:51
R.E.

Hrvatska narodna banka

Evro skandal u Hrvatskoj: Raspisan nov konkurs

Evro kovanice
Izvor: Shutterstock

Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) objavila je da raspisuje novi konkurs za idejno rešenje hrvatske evrokovanice s motivom kune, nakon skandala zbog ranije odabranog plagiranog idejnog rešenja.

Kako izveštava portal Index.hr, viceguvrenerka je HNB Ivana Jakir-Bajo sazvala je konferenciju za medije na temu današnje odluke Komisije za novac o raspisivanju novog konkursa za odabir predloga likovnog rešenja naličja hrvatske kovanice evra s motivom životinje kune na apoenu od jednog evra.

Odluka HNB-a je doneta nakon što je Stjepan Pranjković povukao dizajn kovanice od jednog evra s motivom kune, za koji se ispostavilo da je plagijat, budući da je koristio fotografiju kune koja je objavljena na internetu.

Pranjković je, podseća Index, pisanim putem obavestio Komisiju HNB-a da povlači predloženo rešenje "zbog neugodne atmosfere i pritisaka", iako se u stvarnosti radilo o tome da je putem društvenih mreža otkriveno da je bez dozvole i navođenja autora iskoristio fotografiju kune koju je napravio jedan škotski fotograf.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pogledajte nove kovanice evra sa likom Nikole Tesle (FOTO)
Evro kovanice

Hrvatska

04.02.2022. 19:05

Pogledajte nove kovanice evra sa likom Nikole Tesle (FOTO)

Na sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute u Hrvatskoj, održanoj u petak, predstavljeno je kako će izgledati kovanice evra sa likom Nikole Tesle.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
22°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve