Biznis
04.02.2022. 19:05
Tanjug

Hrvatska

Pogledajte nove kovanice evra sa likom Nikole Tesle (FOTO)

Evro kovanice
Izvor: Shutterstock

Na sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute u Hrvatskoj, održanoj u petak, predstavljeno je kako će izgledati kovanice evra sa likom Nikole Tesle.

"Na kovanicama evra i centa koji će biti u opticaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica evropodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica", rekao je premijer Andrej Plenković, koji je predsedavao sednicom, prenosi portal index.hr.

Šahovnica će biti podloga, onda karta Hrvatske na dva evra, kuna na kovanici od jednog evro, Tesla na 50, 20 i 10 centa, a glagoljicom će biti ispisano HR na novčićima od pet, dva i jednog centa, otkriveno je još ranije.

Na kovanici od dva evra će biti ispisan i stih iz Gundulićeve Himne slobode "O lijepa, o draga, o slatka slobodo", dodaje index.

Nacionalnim planom zamene hrvatske kune evrom, koji je vlada donela u decembru 2020, kako se podseća, predviđen je odabir motiva i njihova grafička rešenja za hrvatske evrokovanice, a Hrvatska narodna banka je određena kao institucija koja će organizovati nabavku novčanica i kovanog novca evra.

Za razliku od banknota evra, koje su jednake u svim članicama evrozone, kovani novac evra i centa ima obeležja zemlje koja ga je izdala, pri čemu su na naličju prikazani nacionalni simboli te zemlje.

S obzirom na zahtevnost proizvodnje kovanog novca, pripremne aktivnosti su već započete.

Izrada kovanog novca evra s hrvatskim simbolima trebalo bi da započne najranije šest meseci pre dana uvođenja evra, odnosno nakon Odluke Veća EU da Hrvatska uvodi evro, saopstili su iz vlade.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svojatanje Nikole Tesle
Nikola Tesla na novčanici

Koza i rog

07.08.2021. 17:35

Svojatanje Nikole Tesle

Dakle, ako već „Srbi lažu“ kada „svojataju“ Teslu, Amerikancima se, valjda, može verovati kada na jubilarnoj poštanskoj marki napišu da je Tesla bio „američko-srpski genije“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve