EVROPA REKLA “NE” IRANU: Odbijene izmene nuklearnog sporazuma

EVROPA REKLA “NE” IRANU: Odbijene izmene nuklearnog sporazuma


Evropske zemlje uključene u iranski nuklearni sporazum odbacile su “ultimatum” Irana koji im je dao 60 dana da dogovore nove uslove tog sporazuma.

Nemačka, Francuska i Velika Britanija, kao i Evropska unija rekle su “ne” iranskom predlogu.

“Odbacujemo svaki ultimatum i procenićemo u kojoj meri Iran poštuje svoje obaveze oko nuklearnih pitanja”, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih zemalja kao i visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini.

Iran im je dao dva meseca da nađu način da ukinu izolaciju iranskog naftnog i bankarskog sektora nastalu kao posledica američkih sankcija ili će prestati da primenjuje neke odredbe iz sporazuma.

Shutterstock

Shutterstock

Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je juče da će Teheran prestati da izvozi višak uranijuma i teške vode iz procesa obogaćivanja uranijuma, kako predviđa sporazum. Dodao je da će Iran za 60 dana nastaviti da obogaćuje uranijum ako svetske sile ne dogovore nove uslove za nuklearni sporazum.

Iran je 2015. postigao sporazum o svom nuklearnom programu sa šest velikih sila, a to su SAD, Nemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija. SAD su pre godinu dana istupile iz tog sporazuma a od prvog maja ukinuli su i izuzeća za neke zemlje od zabrane kupovine iranske nafte. Takođe, Vašington je juče uveo nove sankcije Iranu, koje se odnose izvoz industrijskih metala.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar