EVROPSKI LIDERI: Nećemo slediti SAD u blokiranju Huawei

EVROPSKI LIDERI: Nećemo slediti SAD u blokiranju Huawei


Nemačka, Francuska i Holandija su rekle da neće blokirati Huawei od učešća u širenju nacionalnih 5G mreža. SAD se plaše da bi Kina mogla koristiti Huavei opremu za špijuniranje, piše Dojče vele.

Lideri Nemačke, Francuske i Holandije saopštili su u četvrtak da njihove vlade nemaju u planu da slede zabranu SAD i da zabrane kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji Huavei da izgradi 5G mobilne mreže velike brzine.

Predsednik Amerike Donald Tramp proglasio je u sredu vanrednu situaciju u zemlji u sektoru telekomunikacija, navodeći “neprihvatljive rizike” od “stranih protivnika” – uključujući i sajber špijunažu i sabotažu.

Izvršna naredba ovlašćuje Vašington da zabrani tehnologiju i usluge, uključujući Huavei, za koji je američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros izjavio da će biti stavljen na crnu listu od petka. SAD su pozvale savezničke vlade da isključe kineske kompanije kao što je Huavei od ekspanzije 5G zbog sposobnosti kineske vlade da koristi opremu kao paravan za špijuniranje.

Međutim, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da bi kompanije mogle sarađivati

(AP Photo/Michael Sohn, file)

(AP Photo/Michael Sohn, file)

u širenju nemačke mreže 5G ako ispune određene bezbednosne kriterijume.

“Za nas su kriterijumi bezbednosti presudna polazna tačka za odlučivanje o tome ko će učestvovati u ekspanziji”, rekla je Merkel, dodajući da kriterijumi nisu usmereni protiv pojedinačnih zemalja ili kompanija.

Govoreći uz Merkel u Berlinu, holandski premijer Mark Rute izjavio je da Holandija neće isključiti kompanije pre bilo kakve aukcije za 5G mreže.

Francuski predsednik Emanuel Makron posebno je istakao da “nije prikladno” započeti trgovinski sukob oko tehnologije.

makron

“Cilj nije da se Huawei ili druge kompanije isključe iz širenja mreže, već da se obezbedi potrebna bezbednost”, rekao je on na marginama industrijske konferencije u Parizu.

Evropska komisija, izvršna vlast EU, nije naložila nacionalnim vladama da koriste Huawei 5G opremu. Ipak, Generalna bezvednosno-infrmativna služba Holandije pokrenula je istragu o mogućim “paravanima” na Huawei proizvodima, navodi se u izveštaju novina De Volkskrant.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar