Svet
22.06.2022. 11:19
Beta-AP

"Ne zagađujemo samo mi"

Farmeri u Holandiji protestuju, saobraćaj blokiran širom zemlje

Traktor, poljoprivreda
Izvor: Shutterstock

Hiljade farmera krenulo je u sredu traktorima iz cele Holandije ka selu Stroe u kom se održava protest zbog plana vlade da se smanje emisije azot-oksida i amonijaka.

Vlasti su apelovale na vozače da odlože putovanja jer su dugi i spori konvoji traktora zakrčili saobraćaj širom zemlje iako je apelovano da ne koriste autoputeve.

Nekoliko desetina farmera okupilo se i u Hagu u blizini parlamenta noseći majice "Bez poljoprivrednika nema hrane".

"Ovde se donose odluke. Zamolili su me da dođem i donesem doručak kako bismo pokazali da proizvodimo hranu, a ne zagađenje", rekao je jedan od demonstranata Jap Zegvard.

Nazvavši to "neizbežnom tranzicijom" vlada je ranije ovog meseca naložila smanjenje emisija gasova do 70 odsto na mnogim mestima u blizini zaštićenih prirodnih područja i čak 95 odsto na drugim mestima.

Vladajuća koalicija izdvojila je dodatnih 24,3 milijarde evra za finansiranje tranzicije zbog koje će mnogi poljoprivrednici verovatno morati drastično da smanje broj stoke.

Poljoprivreda je ključni sektor u holandskoj ekonomiji, sa izvozom koji je prošle godine iznosio skoro 105 milijardi evra.

Farmeri su naglasili da žele da pregovaraju o tome kako se zagađenje može smanjiti, ali da nije fer označavati poljoprivredni sektor kao najvećeg zagađivača.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mađarska ponudila rutu za tranzit žitarica
polje, žito

Moguće rešenje

21.06.2022. 10:03

Mađarska ponudila rutu za tranzit žitarica

Mađarska je ponudila svoju teritoriju kao moguću rutu za ukrajinski izvoz žitarica, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve