Biznis
19.06.2022. 18:55
Beta

Branislav Nedimović

Pronađen put za izvoz srpskih proizvoda u Rusiju

rusija, srbija
Izvor: Shutterstock

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je "pronađen put za izvoz srpskih proizvoda u Rusiju" i objasnio da roba "ide preko Turske i nekih baltičkih zemalja".

Nedimović je za RTS rekao da je otklonjen i problem s izvozom jabuka, a da je u prethodnih mesec dana Srbija izvezla više jagoda nego u istom periodu prošle godine.

Ministar je ocenio da su trenutna dešavanja na tržištu hrane u svetu "dečja igra" u odnosu na ono što će biti za šest meseci ili za godinu, zbog čega je, po njegovim rečima, "potrebna budnost svih institucija" u Srbiji i podsetio da su donete tromesečne kvote za izvoz.

"Moramo da balansiramo, ne sme da se dogodi da bude da smo proizveli, a mi da nemamo. U Srbiji mora da bude svega i da imamo dovoljno za komšije na 'Otvorenom Balkanu'", rekao je Nedimović.

On je kazao da za desetak dana počinje žetva pšenice i da očekuje da će Srbija, u zavisnosti od meteoroloških uslova, imati "bar tri miliona tona prinosa, dovoljno za ceo Balkan".

"Srbija potroši 1,3 do 1,5 miliona tona (pšenice) i za hleb i za sve ostalo, ostalo ide u izvoz", naveo je ministar.

Nedimović je rekao i da je počela žetva ječma i da će prinos biti "bolji od desetogodišnjeg proseka, ali ne i rekordan".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Japan proširuje listu roba čiji je izvoz u Rusiju zabranjen
Japan

Tokio

13.05.2022. 19:10

Japan proširuje listu roba čiji je izvoz u Rusiju zabranjen

Tokio proširuje listu roba i tehnologija čiji je izvoz u Rusiju zabranjen zbog situacije oko Ukrajine, saopštilo je japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
24.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve