Svet
27.02.2024. 04:05
R.E.

Ekonomske mere

Zašto se Francuzi sve manje KUPAJU?

tusiranje kupanje higijena muskarac
Izvor: Shutterstock

Svaki drugi Francuz navodi da je prinuđen da smanji potrošnju higijenskih proizvoda zbog trenutne ekonomske situacije, zaključak je najnovijeg istraživanja organizacije Solidarne donacije (Dons solidaires).

U 2023. godini je procenat ljudi koji moraju da štede na higijeni iznosio "samo" 34 odsto, prenosi Figaro na svom vebsajtu.

Ovaj negativni fenomen više ne pogađa samo najsiromašnije Francuze, već i mnogo širu javnost, izjavio je generalni delegat Solidarnih donacija, Dominik Bezanson.

Ukupno 40 odsto ankteriranih Francuskinja kaže da se ograničava prilikom kupovine šminke. Skoro jedna od pet osoba štedi prilikom kupovine brijača, 16 odsto ograničava kupovinu dezodoransa, 13 odsto nabavku deterdženta za veš a 12 odsto smanjuje potrošnju četkica za zube.

"To je stalni kompromis između kupovine hrane, proizvoda za higijenu i računa za energiju", dodaje Bezanson.

Više od 20 odsto anketriranih Francuza je već moralo da bira između kupovine hrane i proizvoda za higijenu.

U anketi je 41 odsto Francuza navelo da kontroliše potrošnju gela za tuširanje svoje dece, 23 odsto kontroliše trošenje toalet papira a 11 odsto se ponekad pere bez sapuna.

Žene se takođe suočavaju sa menstrualnom nesigurnošću koja je i dalje zabrinjavajuća pošto je 16 odsto Francuskinja koje imaju menstruaciju ili imaju dete koje ima menstruaciju izjavilo da nisu imale higijensku zaštitu, uloške ili tampone, zbog nedostatka novca. Ovaj procenat je udvostručen u odnosu na 2019. godinu kada je pomenute probleme imalo "samo" osam odsto anketiranih žena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Inflacija u Srbiji: Šta je poskupelo, a šta pojeftinilo
inflacija, cene, kupovina, račun

Zavod za statistiku

19.02.2024. 12:57

Inflacija u Srbiji: Šta je poskupelo, a šta pojeftinilo

Međugodišnja inflacija u Srbiji u januaru ove godine iznosila je 6,4 odsto, a mesečna 0,3 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve