Svet
16.05.2023. 07:05
Beta/AFP

Pitanje nedelja

Francuska odlučila da zabrani sintetički kanabis

Francuska
Izvor: Shutterstock

Proizvodi zasnovani na heksahidrokanabinolu (HHC), molekulu dobijenom od kanabisa, koji je trenutno u slobodnoj prodaji u Francuskoj, verovatno će biti zabranjeni u roku od nekoliko nedelja, izjavio je ministar zdravlja Fransoa Bron (Francois Braun).

"Mislim da je to pitanje nedelja", rekao je ministar novinarima upitan o mogućoj zabrani HHC-a, molekula veštački sintetizovanog iz prirodnih ekstrakata kanabisa.

Molekul je poznat naučnicima ve duže vreme, ali su ve nekoliko meseci zdravstveni organi različitih zemalja Evrope i SAD primetili da se sve više prodaje na internetu ili u prodavnicama.

Njegovi efekti su slabo poznati, ali zavisnici ih smatraju uporedivim sa efektima tetrahidrokanabinola (THC), supstance sa psihoaktivnim efekatima kanabisa.

Međutim, za razliku od THC-a, proizvodi zasnovani na HHC ne podležu zabrani prodaje ili potrošnje, i on se, između ostalog, nalazi u tečnostima za elektronske cigarete, kao i u aromatizovanim slatkišima.

"Iskorišćen je nedostatak u klasifikaciji, jer HHC nije označen kao narkotični proizvod. Iskreno mislim da će to brzo biti promenjeno", rekao je Bron.
 

Porast potražnje HHC-a može da predstavlja "potencijalne zdravstvene i socijalne rizike", saopštio je Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti od droga u izveštaju objavljenom sredinom aprila o tom molekulu.

Neke evropske zemlje, kao što Finska, Poljska i Austrija, označile su HHC kao psihoaktivnu supstancu i zabranile ga.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pas nanjušio marihuanu, a vozač cisterne pobegao (FOTO)
1

Novi detalji zaplene

10.03.2023. 10:12

Pas nanjušio marihuanu, a vozač cisterne pobegao (FOTO)

Zajedničkom akcijom carine i policije na graničnom prelazu Gostun je 9. marta 2023. godine sprečen pokušaj krijumčarenja preko pola tone marihuane skrivene u jednoj pregrađenoj cisterni.  
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve