Svet
19.05.2020. 13:48
Tanjug

FRANCUSKI "LE MOND": Hrvatska izrazila simpatije prema nacističkoj eri

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prvi put u Evropi od 1945. Hrvatska, kao zemlja koja predsedava EU, organizovala je događaj "kojim se de facto izražava simpatija prema nacističkoj eri", piše francuski "Mond".

"Hrvatska, koja trenutno predsedava Savetu EU, odala je počast 16. maja u Zagrebu i Sarajevu, vojnicima ustaške pronacističke države koje je ubio jugoslovenski pokret otpora 1945", piše pariski dnevnik.

Komemoracija žrtvama Blajburga nekada je bila uglavnom obeležavana u istoimenom selu u Koruškoj, u Austriji, gde su poražene ustaše zarobili i likvidirali komunistički partizani na kraju Drugog svetskog rata.

Pročitajte još: Merkelova i Makron podržali uvođenje EU obveznica

U početku je manifestacija bila poverljivog karaktera, ali posle proglašenja hrvatske nezavisnosti 1991, postala je mesto okupljanja hrvatskih nacionalista i evropskih neo-nacista, navodi "Mond".

S obzirom da su austrijske vlasti ove godine zabranile okupljanje u Koruškoj zbog pandemije korona virusa, hrvatski parlament je, kako podseća "Mond", odlučio da obeležavanje organizuje na jednom groblju u Zagrebu i, uz podršku Katoličke crkve i nacionalističke Hrvatske demokratske zajednice u BIH, u katedrali u Sarajevu.

"Mada je takav pomen uobičajan u Hrvatskoj u poslednjih 30 godina, saopštenje da će misu održati sarajevski nadbiskup Vinko Puljić, duboko je potreslo građane glavnog grada Bosne i Hercegovine", dodaje "Mond".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve