FRANCUSKI “LE MOND”: Hrvatska izrazila simpatije prema nacističkoj eri

FRANCUSKI “LE MOND”: Hrvatska izrazila simpatije prema nacističkoj eri

Tanjug/AP


Prvi put u Evropi od 1945. Hrvatska, kao zemlja koja predsedava EU, organizovala je događaj “kojim se de facto izražava simpatija prema nacističkoj eri”, piše francuski “Mond”.

“Hrvatska, koja trenutno predsedava Savetu EU, odala je počast 16. maja u Zagrebu i Sarajevu, vojnicima ustaške pronacističke države koje je ubio jugoslovenski pokret otpora 1945”, piše pariski dnevnik.

Komemoracija žrtvama Blajburga nekada je bila uglavnom obeležavana u istoimenom selu u Koruškoj, u Austriji, gde su poražene ustaše zarobili i likvidirali komunistički partizani na kraju Drugog svetskog rata.

Pročitajte još: Merkelova i Makron podržali uvođenje EU obveznica

U početku je manifestacija bila poverljivog karaktera, ali posle proglašenja hrvatske nezavisnosti 1991, postala je mesto okupljanja hrvatskih nacionalista i evropskih neo-nacista, navodi “Mond”.

S obzirom da su austrijske vlasti ove godine zabranile okupljanje u Koruškoj zbog pandemije korona virusa, hrvatski parlament je, kako podseća “Mond”, odlučio da obeležavanje organizuje na jednom groblju u Zagrebu i, uz podršku Katoličke crkve i nacionalističke Hrvatske demokratske zajednice u BIH, u katedrali u Sarajevu.

“Mada je takav pomen uobičajan u Hrvatskoj u poslednjih 30 godina, saopštenje da će misu održati sarajevski nadbiskup Vinko Puljić, duboko je potreslo građane glavnog grada Bosne i Hercegovine”, dodaje “Mond”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar