Svet
27.09.2022. 10:07
Beta-AFP

Šinzo Abe

Gnev Japanaca zbog sahrane ubijenog premijera (FOTO)

1
Izvor: Beta / AP / Christopher Jue

Državna sahrana bivšeg japanskog premijera Šinza Abea ubijenog u atentatu počela je u Tokiju dolaskom udovice sa urnom svog supruga na mesto ceremonije.

Aktuelni japanski premijer Fumio Kišida dočekao je Akie Abe obučenu u crni kimono koja je nosila urnu sa pepelom svog supruga.

Sahrani u areni Nipon Budokan prisustvuje više hiljada japanskih i stranih zvanica.

Već od jutra hiljade građan pristizalo je do arene u centru glavnog grada da polože cveće i kratko stanu pred Abeovim portretom postavljenim u šatoru podignutom za tu priliku.

Abe je japanski premijer koji je najduže bio na tom položaju, više od osam i po godina, od 2006. do 2007. i od 2012. do 2020. Bio je najpoznatija japanska politička ličnost u zemlji i u svetu sa intenzivnom diplomatskom aktivnošću i politikom budžetskog i monetarnog oporavka.

Njegovo ubistvo na predizbornom skupu 8. jula u 68. godini šokiralo je Japan i ceo svet.

Sahrana Šinza Abea izazvala je, međutim, negodovanja u zemlji. Gnev zbog ogromnih troškova sahrane kojoj će prisustvovati brojne zvanice iz sveta nadovezao se na negativnu reakciju javnosti na otkrića neugodnih veza vladajuće partije i Abea s verskom grupom za koju kritičari tvrde da je kult.

Ceremoniji sahrane prisustvuje oko 4.300 zvanica, među kojima 700 stranih zvaničnika.

Među stranim gostima je i potpresednica SAD Kamala Haris, indijski premijer Narendra Modi i njegov australijski kolega Entoni Albaneze, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Kina sa kojom Japan ima zahladnele odnose poslala je predstavnika, ali ne člana vlade.

Posle intoniranja nacionalne himne i minuta ćutanja biće održano više govora.

Japanski car Naruhito i njegova supruga Masako nisu prisutni zbog njihovog statusa politički neutralnih simbola, ali prisustvuju drugi članovi carske porodice.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ubistvo japanskog premijera: Optuženi da ide kod psihijatra
1

Atentat

23.07.2022. 18:15

Ubistvo japanskog premijera: Optuženi da ide kod psihijatra

Optuženi za ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinza Abea biće podvrgnut psihijatrijskom pregledu kako bi se utvrdila njegova krivična odgovornost u vreme zločina, javili su japanski mediji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve