Svet
22.03.2024. 20:30
Beta

Stiže pomoć

Kakve to rakete Grčka šalje Ukrajini

Rakete
Izvor: Shutterstock

Grčka će poslati kao pomoć Ukrajini novu količinu naoružanja i municije, uključujući nedvođene rakete Zuni kalibra 127 milimetara iz vremena Vijetnamskog rata koje se lansiraju sa aviona i helikoptera, preneo je portal Balkanska bezbednosna mreža.

Novi kontigent pomoći Ukrajini u naoružanju i opremi sadrži po navodima grčkih medija, 2.000 raketa Zuni, 180 raketa kalibra 70 milimetara (2,75 inča), 90.000 granata kalibra 90 milimetara, četiri miliona metaka i 70 haubica M114A iz rezervi grčke vojske.

Naoružanje i municija biće dopremljeni u Ukrajinu posredstvom Češke, od koje će biti otkupljena određena količina municije.

U toku su pregovori Grčke i Češke o detaljima ugovora, ceni i načinu isporuke Ukrajini a pored Grčke, vojnu pomoć Ukrajini iz regiona zvanično šalju i Severna Makedonija, Hrvatska, Rumunija, Slovenija, Bugarska i Crna Gora.

Rakete Zuni su nevođeni projektili i proizvode se od kraja 50-ih godina prošlog veka. Prva borbena upotreba dogodila se 1965. u Indijsko-pakistanskom ratu, gde su je koristili Pakistanci a masovno je koristila vojska SAD u Vijetnamskom ratu.

Raketa teži oko 60 kilograma, ima domet od osam kilometara i prosečna brzina projektila je 2.600 kilometara na čas, 720 metara u sekundi ili 2,1 puta brže od brzine zvuka. Lansira se iz vazduha, odnosno sa aviona i helikoptera, iz nosača LAU-10.

Postoji više vrsta bojevih glava i prvenstvena namena raketa je protivoklopna borba a najmasovnije se koristi verzija Mk24.

Ukrajina koristi rakete Zuni od početka 2023. godine i veoma su zadovoljni njihovim kvalitetom. Sjedinjene Američke Države su do kraja 2023. godine isporučile Ukrajini 6.000 raketa tipa Zuni.

Mediji su objavili više fotografija i video snimaka gde se vide lanseri LAU-10 i rakete Zuni postavljeni na borbene helikoptere Mi-24 i avione jurišnike Su-25 koji inače nose nevođena raketna zrna S-13 koja imaju sličnu namenu i karakteristike, ali su sovjetske proizvodnje.

Nevođena raketna zrna S-13 su ekvivalent Zuniju na ruskoj strani a razvijena su šezdesetih godina.

Iako S-13 ima jaku bojevu glavu i efikasan je u uništavanju bunkera, lako oklopljenih vozila i pešadije na otvorenom prostoru za najveći broj varijanti te rakete maksimalni domet je samo 3,5 kilometra što posadu vazduhoplova koji je lansira izlaže potencijalnom dejstvu neprijateljske protivazduhoplovne odbrane malog dometa.

Takođe, najveći broj projektila leti brzinom od oko 500 kilometara na čas i avion ili helikopter koji lansira S-13 mora da posle lansiranja napravi brzi zaokret kako ne bi uleteo u eksploziju, što posebno važi za avione Su-25.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve