Svet
20.05.2024. 18:00
Beta

Očekivano...

Hamas oštro osudio zahtev za hapšenjem svojih lidera

1
Izvor: Beta/AP / Vahid Salemi

Palestinski Hamas je saopštio da oštro osuđuje zahtev glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog (MKS) da se izdaju nalozi za hapšenja protiv lidera te organizacije za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti navodno počinjene od 7. oktobra.

Hamas osuđuje "pokušaje tužioca Međunarodnog krivičnog suda da izjednači žrtvu sa dželatom izdavanjem naloga za hapšenje protiv određenog broja lidera palestinskog otpora", navela je u saopštenju ta islamistička organizacija, a prenosi Frans pres.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri je rekao da odluka tužioca ohrabruje Izrael da nastavi svoj "istrebljivački rat".

Vasel Abu Jusef iz Palestinske oslobodilačke oragnizacije (PLO) ocenio je da postoji konfuzija o tome ko je žrtva i da "palestinski narod ima pravo da se brani" te da se "od MKS traži da izda naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika koji čine zločine genocida u Pojasu Gaze."

Lideri i zvaničnici Hamasa Jahja Sinvar, Muhamed Deif i Ismail Hanije se traže za zločine istrebljenja, ubistva, odvođenja taoca, silovanja, seksualnog napastovanja i mučenja, prenose agencije.

Veruje se da Hamas i druge ekstremističke organizacije u Gazi i dalje drže 129 talaca od oko 250 otetih tokom iznenadnog napada na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

U tom napadu je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila.

U izraelskoj vojnoj kampanji koja je usledila u Pojasu Gaze je ubijeno više od 35.500 Palestinaca, a Izrael kaže da su poginula 282 izraelska vojnika.

Bilans žrtava u ovom ratu ne može se, međutim, nezavisno potvrditi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve