Svet
28.11.2023. 09:20
Beta

Hamas popušta

Izrael primio novu listu talaca za oslobađanje

1
Izvor: BETA/IDF

Izrael je već primio novu listu izraelskih talaca koje će osloboditi Hamas, u sklopu produženog sporazuma o primiriju, saopštio je u utorak ujutru kabinet izraelskog premijera.

Lista talaca se trenutno razmatra i obaveštavaju se porodice talaca koji će biti oslobođeni pošto su u zatočeništvu proveli više od 50 dana, prenose izraelski mediji.

U saopštenju se međutim ne navodi koliko će talaca biti oslobođeno.

Od petka je u Izrael stiglo 50 izraelskih talaca na osnovu prvobitnog sporazuma o četvorodnevnom primirju i razmeni po troje palestinskih zatvorenika za svakog oslobođenog Izraelca.

Zahvaljujući uporednim pregovorima koje je vodio Katar Hamas je takođe oslobodio 17 Tajlanđana, jednog Filipinca i jednog mladića koji ima dvosturko rusko-izraelsko državljanstvo.

Na osnovu sporazuma je bila predviđena potencijalna mogućnost dodatnog oslobađanja po 10 talaca za svaki novi dan primirja u palestinskoj enklavi i puštanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Vlada Izraela je već odobrila listu 50 palestinskih zatvorenica za oslobađanje u okviru produženog sporazuma o primirju.
Četvrtog dana primirja u ponedeljak kasno uveče oslobođeno je 11 izraelskih talaca i šest Tajlanđana.

Primirje koje je trebalo da istekne jutros je produženo za dva dana i kako se očekuje biće oslobođeno još 20 izraelskih talaca.

Produženje primirja bi trebalo da omogući i ulazak novih kamiona sa humanitarnom pomoći u Pojas Gaze, opkoljenom i razorenom tokom sedam nedelja izraelskog bombardovanja i u kopnenoj ofanzivi posle iznenadnog napada Hamasa na jug Izraela.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je predsednik Izraela poručio Ilonu Masku
Izrael

Premijer Izraela

27.11.2023. 21:34

Šta je predsednik Izraela poručio Ilonu Masku

Predsednik Izraela Isak Hercog rekao je vlasniku Iksa Ilonu Masku da je ta društvena mreža puna antisemitizma i da on ima "veliku ulogu" u borbi protiv tog fenomena.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
17°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve