Svet
12.12.2022. 17:43
Beta

Sa Slovenijom i Mađarskom

Hrvatska od 1. januara ukida 73 granična prelaza

1
Izvor: BETA/ AP

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je u Zagrebu da se zbog ulaska u šengensku zonu od 1. januara 2023. ukidaju 73 granična prelaza prema Sloveniji i Mađarskoj.

"Za sve građane Hrvatske to znači da više neće morati da pokazuju dokumente prilikom prelaska granice", istakao je Božinović pred poslanicima u Sabotu.

On je dodao da se ukida 58 graničnih prelaza sa Slovenijom i 15 sa Mađarskom.

Kontrole na aerodromima iz tehničkih razloga će biti ukinute od 26. marta.

Božinović je objasnio da će tada letovi prema državama članicama šengenske zone postati letovi unutar tog područja, pa će, na primer, ista pravila važiti za let za Dubrovnik i Amsterdam.

Što se tiče istočnih granica, odnosno granica s državama koje nisu članice EU i Šengena, od 1. januara se ne očekuju veće promene jer se na graničnim prelazima sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom od ranije primenjuju šengenska pravila, rekli su ranije agenciji Beta u hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Očekuju se, međutim, neke izmene kada je reč o boravku.

Kako su naveli u MUP, Zakonikom o šengenskim granicama definisano je da državljani trećih zemalja mogu boraviti na kratkotrajnom boravku, ukoliko ispunjavaju sve propisane uslove, u trajanju najviše do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

"Ako je osoba na šengenskom prostoru boravila 90 dana, ona mora napustiti taj prostor, a dužina prethodnog boravka računa se za razdoblje 180 dana koje prethodi svakom danu boravka. Tako, na primer, ako je osoba u proteklih kalendarskih 180 dana boravila 45 dana na šengenskom prostoru, ona može na području bilo koje države šengenskog prostora boraviti još 45 dana", precizirali su za Betu u hrvatskom ministarstvu.
 

Takođe, kada počne primena Uredbe o evropskom sistemu za za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) državljani trećih zemalja će za ulazak u šengensku zonu u svrhu kratkotrajnog boravka pre ulaska morati da imaju ETIAS odobrenje.

Svi stariji od 18 i mlađi od 70 godina plaćaće sedam evra po zahtevu.

Kako je ranije rečeno, cilj uvođenja je kontrola ulaska i boravka državljana trećih zemalja na šengenskom području.

Hrvatska spremna za evro

Uskoro zvanična valuta

Evro

Uskoro zvanična valuta

11.12.2022. 12:05

Hrvatska spremna za evro

Hrvatska od 1. januara istovremeno postaje članica Šengena i evrozone, odnosno, zvanična valuta postaje evro.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li je realno da Hrvatska blokira dalje evropske integracije Srbije?
Srbija i Hrvatska

Blokada...

29.08.2022. 14:25

Da li je realno da Hrvatska blokira dalje evropske integracije Srbije?

Ko na tebe tužbom, ti na njega blokadom. Ovo bi mogao da bude novi moto Hrvatske. Ne mora čak da bude ni reč o tužbi. Dovoljno je samo da uradiš nešto što se zvaničnom Zagrebu ne dopada pa da ideš "na blok".
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
30°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve