Svet
03.02.2022. 16:05
Tanjug

Smatra Makron

"Moramo reformisati Šengen zonu"

Emanuel Makron 3.2.2022.
Izvor: Tanjug / Yoan Valat, Pool Photo via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da bi trebalo reformisati Šengen zonu i njome upravljati putem redovnih ministarskih sastanaka kao i evrozonom.

Makron je na sastanku evropskih ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova rekao da bi takozvani Šengenski savet ocenjivao kako zona funkcioniše, da bi donosio zajedničke odluke i omogućio lakšu koordinaciju tokom kriza, prenosi Rojters.

"Ovaj Savet može postati lice snažne, zaštitničke Evrope koja može kontrolisati svoje granice i prema tome svoju sudbinu", istakao je Makron.

Rekao je da će se prvi sastanak tog saveta održati kada se evropski ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova okupe idući put 3. marta.

Makronov predlog zahteva podršku drugih država članica EU, ali francuski zvaničnici ističu da neće biti potrebno menjati ugovore EU.

"Moramo reformisati šengensku zonu. Ne može postojati sloboda kretanja ako ne kontrolišemo naše spoljne granice", kazao je Makron.
 

Francuska predlaže i uspostavljanje mehanizma za krizne situacije koji bi se mogao aktivirati u slučaju pretnji spoljnim granicama Unije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novo pravilo: EU ograničila važenje kovid sertifikata
Kovid propusnice

Koronavirus

01.02.2022. 12:00

Novo pravilo: EU ograničila važenje kovid sertifikata

Od 1. februara u EU počinje da se primenjuje pravilo kojim se digitalni kovid sertifikati o vakcinaciji prihvataju u periodu od 270 dana od kompletiranja primarne vakcinacije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve