Svet
19.03.2024. 20:05
Beta

Istraživanje

Hrvati u problemu, sve više mladih se odaje alkoholu

alkohol
Izvor: Shutterstock

Zloupotreba alkoholnih pića je sve veći problem u Hrvatskoj koja se našla u prvih pet država Evrope u svakodnevnoj konzumaciji pića, zaključak je današnjeg okruglog stola u Zagrebu "Alkohol kao javnozdravstveni problem".

Na okruglom stolu održanom u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) istaknuto je kako ovaj trend zahteva hitnu pažnju i da zabrinjava podatak da sve veći broj mladih konzumira alkohol.

Učesnici razgovora su kazali da zloupotreba alkohola predstavlja jedan od najozbiljnijih problema savremenog društva i da se alkohol počinje konzumirati sve ranije u životu, piše Hina.

Konkretni problemi povezani s konzumacijom alkohola različiti su širom sveta, ali su bolesti koje ona izaziva i smrtnost stanovnika značajan u većini država.
 

Prema podatcima Evropske zdravstvene ankete za 2019. godinu, Hrvatska se nalazi među prvih pet zemalja po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića, s prevalencijom iznad 10 posto, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španijom i Portugalom.

Zanimljivo je da su po nekim pokazateljima istraživanja Helt Bihejvior Skulejdžd čilderen 2022. godine (Health Behaviour in School-aged Children provedenog 2022) učenice prvi put prestigle dečake u konzumaciji alkohola. 

Alkoholna pića najmanje jednom u životu pilo je 41.5 odsto dečaka i čak 45 odsto devojčica u dobi od 13 godina te 66 odsto mladića i čak 71 odsto devojaka u dobi od 15 godina.
 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve