Zdravlje
12.09.2022. 16:05
R. E.

Interesantno istraživanje

Rešenje za alkoholizam su "magične" pečurke?!

Magične pečurke, psilocibin
Izvor: Shutterstock

Mala studija o terapijskim efektima psihodelika u lečenju alkoholizma, pokazala je da da su samo dve doze psilocibinskih "magičnih" pečuraka, u kombinaciji sa psihoterapijom, dovele do toga da su ispitanici smanjili smanjili unos alkoholnih pića za 83 odsto. Oni koji su dobili placebo tebletu, unos alkohola su smanjili za 51 odsto.

Nakon osam meseci, skoro polovina onih koji su uzimali psilocibin je u potpunosti prestala da pije, u poređenju sa otprilike četvrtinom onih koji su uzimali placebo.

Studija, objavljena krajem avgusta, poslednja je u nizu novih istraživanja koja proučavaju mogućnosti upotrebe psihoaktivnih supstanci u lečenju brojnih problema mentalnog zdravlja -  od depresije, anksioznosti do posttraumatskog stresnog poremećaja, piše "The New York Times".

Iako su psihodelične droge ilegalne, američka Uprava za hranu i lekove razmatra potencijalnu terapeutsku upotrebu supstanci kao što su psilocibin, LSD i MDMA, poznatiji kao ekstazi.

Doktor Majkl Bogenšuc, jedan od autora studije, smatra da rezultati ovog istraživanja daju nadu ljudima koji se bore sa alkoholizmom.

"Ovo su veoma važni podaci. Alkoholizam je ozbiljan problem, a efekti tretmana i lekova, koji se trenutno koriste u lečenju ovog poremećaja, su mali", kaže dr Bogenšuc.

Tokom studije, koja je trajala 32 nedelje, istraživači su pratili 93 učesnika, podeljinih u dve grupe. Jedna grupa je dobijala psilocibin, a druga placebo tabletu.

Učesnici, koji su svi imali problem sa preteranom konzumacijom alkohola, takođe su učestvovali u 12 terapijskih sesija, koje su počele nekoliko nedelja pre nego što su primili prvu dozu i nastavile se mesec dana nakon poslednje doze.

Količina psilocibina koji su uzimali je određena u odnosu na telesnu težinu učesnika, a, tokom osmočasovnih sesija, lekari su pratili njihov krvni pritisak i broj otkucaja srca.

Magične pečurke, psilocibin
Izvor: Shutterstock

Meri Bet Or, jedna od učesnica studije koja je primala psilocibin, rekla je da joj je ovaj tretman pomogao da prestane sa destruktivnim ponašanjem, zbog preteranog pijenja alkohola. Iako smatra da nije bila "klasična pijanica", kvalitet života joj je bio umanjen zbog pića.

"Želela sam da prestanem da pijem, ali nisam mogla", kaže Meri Bet. O efektima psilocibina kaže da su bili prosvetljujući, iako je ponekad bila uznemirena efektima ove droge.

"Tokom tih mističnih putovanja, nalik na snove, videla sam živopisne boje, neobična bića i imala sam emotivan susret sa preminulim ocem. Bilo je to kao prelepa predstava, a osećala sam se kao da jurim kroz tunel, dok me, iz niša u zidovima, posmatraju figure raznih božanstava", ispičala je Meri Bet.
 

Dva terapeuta su joj bila vodiči kroz to iskustvo, dok je ležala na sofi, zatvorenih očiju, slušajući umirujuću muziku.

Učesnica studije dalje opisuje kako je tokom jedne sesije, u mislima razgovarala sa članom porodice, koji joj je neneo veliki bol. "Na kraju razgovora sam mu poželela sreću i rastali smo se poljupcem. Ono čemu me je naučilo to iskustvo je koliko su važni oprost, razumevanje i ljubav, kako prema drugima, tako i prema sebi. Više se ne plašim osećanja i živim boljim životom", kaže Meri Bet Or i dodaje da, više od tri godine nakon poslednje sesije veoma retko pije.

Naučnici ne razumeju u potpunosti kako psilocibin i drugi psihodelici deluju na um, ali se smatra da podstiču neuroplastičnost, tj.  "rekonstruisanje mozga", a na ovaj način omogućavaju osobama sa psihijatrijskim problemima da pronađu nove načine za lečenje svoje bolesti i samodestruktivnog ponašanja.

"Rezultati ove studije su važni jer pokazuju da bi mogao da postoji lek koji bi se koristio za lečenje više različitih oblika zavisnosti", zaključuje dr Bogenšuc i dodaje da će u narednom istraživanju biti više od 200 učesnika, a testiraće se efikasnost jedne doze psilocibina.

Dr Metju V. Džonson, koji nije bio uključen u studiju, a trenutno sprovodi istraživanje o tome da li se psilocibin može koristiti za odvikavanje od pušenja, kaže da je ohrabren rezultatima.

"Terapije protiv zavisnosti koje se trenutno koriste, pokušavaju da umanje žudnju i apstinencijalnu krizu. Međutim, psilocibin i druga psihodelična jedinjenja, izgleda da utiču na psihološke osnove zavisnosti", smatra dr Džonson.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Sopranovi": "Gandolfini se nije treznio danima, morali smo da prekidamo snimanja"
Džejms Gandolfini 2.12.2021.

Serija "Sopranovi"

02.12.2021. 16:05

"Sopranovi": "Gandolfini se nije treznio danima, morali smo da prekidamo snimanja"

Tokom snimanja čuvene serije "Sopranovi", producenti su bili ozbiljno zabrinuti za zdravlje glavne zvezde Džejmsa Gandolfinija, piše u novoj knjizi "Tinderbox: HBO's Ruthless Pursuit of New Frontiers".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve