Svet
12.12.2019. 18:35
ekspres

IMPERIJA UZVRAĆA UDARAC: DW - Orban hoće da vlada večno

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mađarski parlament usvojio je izmene zakona i poslovnika koje praktično ućutkuju opoziciju, piše Dojče vele i dodaje da je Viktor Orban spreman na sve samo da ne izgubi vlast.

Kako se navodi, mađarskom premijeru očito ništa nije važnije od ostanka na vlasti, zbog čega poraz na izborima shvata kao ličnu uvredu.

Povezane vesti - Šta se događa s populizmom u Evropi?

Nakon 13 godina vlasti, činjenica da je izgubio lokalne izbore u mnogim važnim gradovima, uključujući Budimpeštu, bila je dokaz da Orbanov sistem, koji na sve načine razbija opoziciju, ipak nije nepobediv.

"Sada uzvraća udarac, kako bi sebe i svoj sistem dodatno osigurao protiv gubitka vlasti na nacionalnom nivou. Parlament je ovih dana usvojio nove zakonske odredbe, a planira se još njih. Kreću se od ograničenja formiranja poslaničkih grupa, preko veće kontrole u sektoru kulture, do daljeg smanjenja poreskog suvereniteta opština", piše DW.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: shutterstock

Dodaje se da su posebno drastični propisi o navodnim prekršajima poslanika tokom sednica Skupštine, a novi propisi daju predsedniku parlamenta toliko moći i snage za finansijske sankcije da opoziciju praktično može da ućutka.

Još od izmena poslovnika pre pet godina, mađarski parlament je mahom čista glasačka mašinerija, a opozicija je samo dekoracija, piše DW i dodaje da predsednik parlamenta Laslo Kover ne propušta priliku da kazni opozicione poslanike ili novinare koji izveštavaju o radu parlamenta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL

Orban se poslednjih meseci ponašao prilično umereno i izbegavao je talasanje jer je hteo da obezbedi za svog čoveka mesto evropskog komesara za proširenje, mesto koje daje Mađarskoj puno prostora u politici prema Zapadnom Balkanu i podršci autoritarnim liderima tog regiona.

Kako se navodi, od dana kada je Oliver Varhelji imenovan za komesara za proširenje, Orban ponovo puca rafalno - protiv američkog milijardera Sorosa, protiv civilnog društva i opozicije, protiv "dekadentnog" liberalnog Zapada, što pokazuje da ne treba gajiti iluzije o Orbanu.

DW zaključuje da činjenica da je mađarski parlament ponovo degradiran, upravo kada se Brisel bavio Mađarskom zbog kršenja vladavine prava, pokazuje šta Orban zapravo misli prema EU i evropskim vrednostima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
23°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve