Svet
06.05.2021. 15:18
Tanjug

Korona ne posustaje

"Indija je zastrašujuća slika Nepala u budućnosti"

koronavirus u Nepalu
Izvor: EPA/NARENDRA SHRESTHA

U Nepalu broj novozaraženih koronavirusom vrtoglavo raste, bolnice su pretrpane, a premijer zemlje moli za pomoć drugih država.

Nepal prijavljuje oko 20 novoinficiranih dnevno na 100.000 stanovnika, što je otprilike isto koliko je Indija registrovala pre dve nedelje, prenosi CNN.

Proteklog vikenda je 44 odsto testiranih bilo pozitivno na koronavirus, prema podacima vlade koje je objavila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

"Ono što se trenutno događa u Indiji jeste zastrašujući slika Nepala u budućnosti ako ne uspemo da zaustavimo ovaj najnoviji talas koronavirusa koji iz minuta u minut odnosi sve više života", rekla je predsedavajuća nepalskog Crvenog krsta Netra Prasad Timsina.

Brzo širenje virusa probudilo je strah da Nepal ide ka krizi koja je velika kao i ona u Indiji, ako ne i gora.

Nepal ima slab zdravstveni sistem, sa manje lekara po glavi stanovnika od Indije, a ima i nižu stopu vakcinacije od svog suseda.

Koronavirus u Nepalu
Izvor: EPA/NARENDRA SHRESTHA

Masovni javni događaji, uključujući festivale, politička okupljanja i svadbe, doveli su do porasta broja novozaraženih, a tome je doprinela i spora reakcija vlade.

"Situacija se pogoršava iz dana u dan i u budućnosti će možda izmaći kontroli", izjavio je predstavnik nepalskog Ministarstva zdravlja.

Mada je Nepal pooštrio kontrolu granica i uveo zaključavanje u najteže pogođenim regionima, uključujući i glavni grad, pojedini strahuju da to neće biti dovoljno za suzbijanje koronavirusa, koji je stigao čak i do Maunt Everesta.

Pre samo mesec dana Nepal, koji ima 31 milion stanovnika, dnevno je prijavljivao oko 100 slučajeva zaraze, a sada ih je više od 8.600.

Mnogi smatraju da je uzrok toga drugi talas epidemije u Indiji, koji se prelio u Nepal, pošto dve zemlje imaju dugačku kopnenu granicu.

koronavirus u Nepalu
Izvor: EPA/NARENDRA SHRESTHA

Nepalci su se u aprilu okupljali na verskim festivalima i u Nepalu i susednoj Indiji, pa je 24. aprila registrovano više od 2.400 novih slučajeva koronavirusa, a 29. aprila - više od 4.800. Vlada je tada uvela dvonedeljni lokdaun u glavnom gradu.

Nepal je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu i to se ogleda i u njegovom zdravstvenom sistemu. Prema podacima vlade iz maja prošle godine, zemlja ima samo 1.595 kreveta za intenzivnu negu i 480 respiratora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li Afrika može da bude nova Indija?
koronavirus u Africi

Korona se sve brže širi

05.05.2021. 11:01

Da li Afrika može da bude nova Indija?

Strah da bi Afrika mogla da bude nova Indija u pandemiji COVID-19 sve je veći zbog naglog rasta zaraženih na ovom kontinentu.

Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve