Svet
31.03.2023. 10:03
Beta

Zbog nesreće kod Larise

Inspektoru grčke železnice preti doživotna robija

zatvor
Izvor: Shutterstock

Inspektor Grčke železnice optužen je i određen mu je pritvor, više od mesec dana od najteže železničke nesreće u istoriji Grčke u kojoj je stradalo 57 ljudi, saznaje se iz sudskih izvora.

Inspektor šefova železničkih stanica Dimitris Nikolau (63) bio je na dužnosti  u vreme nesreće i optužen je za "poremećaj bezbednosti saobraćaja" što je izazvalo smrt brojnih ljudi, kao i za ubistvo iz nehata, naveo je taj izvor.

U sudaru putničkog i teretnog voza 28. februara poginulo je 57 osoba, desetine su povređene, a devet osoba je i dalje na bolničkom lečenju. 

Nikolau je druga pritvorena osoba pritvoru u ovom slučaju i može da mu bude izrečena kazna od deset godina zatvora do doživotne robije.

Šef železničke stanice u kojoj se desio propust Vasilis Samaras (57) je takođe u pritvoru. On je priznao odgovornost za čeoni sudar putničkog i teretnog voza u Tempeu, blizu grada Larise.

Još dvojica šefova železničke stanice koji su bili na dužnosti 28. februara uveče optuženi su zato što su ranije napustili svoje radno mesto i ostavili manje iskusne službenike. Njih dvojica su pušteni na slobodu početkom nedelje uz kauciju od 10.000 evra i treba da se javljaju policiji dva puta mesečno.

Pored odgovornosti šefova stanice ova železnička nesreća, najveće u Grčkoj ikada, ukazala je na hronične nedostatke i kašnjenja u modernizaciji bezbednosnih sistema. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sudar vozova u Grčkoj: Broj mrtvih porastao na 57
1

Najmanje 56 nestalo

02.03.2023. 20:45

Sudar vozova u Grčkoj: Broj mrtvih porastao na 57

Broj stradalih u direktnom sudaru dva voza u Grčkoj porastao je na 57, saopštila je policija novi bilans, navodeći takođe da se najmanje 56 ljudi vodi kao nestalo. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve