IRAN DOZVOLIO: Ukrajinski istražitelji ispituju delove olupine aviona

IRAN DOZVOLIO: Ukrajinski istražitelji ispituju delove olupine aviona

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO


Iranske vlasti dozvolile su ukrajinskim istražiteljima pristup delovima olupine ukrajinskog aviona koji se srušio kod Teherana.

Iz kancelarije ukrajinskog predsednika je saopšteno da će delovi olupine ukrajinskog aviona biti ispitani kasnije tokom dana. U saopštenju se navodi da je istraga još u početnoj fazi i da je sada još rano za obelodanjivanje detalja.

Dodaje se i da se od članova porodica Ukrajinaca koji su poginuli u avionskoj nesreći uzimaju DNK uzorci da bi se identifikovala tela žrtava, prenosi AP.

U nesreći ukrajinskog aviona koji se u sredu srušio po poletanju iz Teherana poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Povezane vesti – ČETIRI TEORIJE O UZROKU PADA AVIONA: Ukrajinci tragaju za ostacima ruske rakete

Među putnicima poginulim u avionskoj nesreći u Iranu bila su 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Nemačke i Britanije.

AP Photo/Ebrahim Noroozi

AP Photo/Ebrahim Noroozi

Poginulo je 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, 10 državljana Švedske, četvoro putnika iz Avganistana, troje iz Nemačke i troje iz Britanije.

Zelenski o raketi: Nije isključeno, ali još nije potvrđeno

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da mogućnost da je raketa oborila ukrajinski putnički avion u Iranu nije isključena, ali i da još nije potvrđena.

Zelenski je rekao da će o istrazi u vezi sa avionskom nesrećom, u kojoj je poginulo 176 putnika i članova posade, razgovarati kasnije u toku dana sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, preneo je Rojters.

AP Photo/Ebrahim Noroozi

AP Photo/Ebrahim Noroozi

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je u četvrtak da dokazi ukazuju da je iranska raketa u utorak uveče oborila ukrajinski avion koji je leteo za Toronto i da je taj napad “možda bio nenameran “.

Prema Trudoovim rečima, kanadska i savezničke obaveštajne službe se slažu sa ovim navodima.

U oborenom avionu nalazila su se najmanje 63 kanadska putnika, prenosi AP.

Američki zvaničnici prethodno su naveli da je “vrlo verovatno” da je iranska protivavionska raketa oborila avion, usmrtivši svih 176 putnika i članova posade. I oni su pretpostavili da je napad mogao biti greška.

Povezane vesti – UZROK PADA TEHNIČKI KVAR? Zapadne službe ne misle da je avion oborila raketa

Avion je oboren samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Revolucionarne garde Kasim Sulejmani.

Iran je pozvao SAD da sačekaju rezultate istrage o padu ukrajinskog putničkog aviona u Teheranu i odbacio kao velike laži optužbe američkih zvaničnika da su avion oborili iranski projektili, izjavio je portparol iranske vlade.

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

“Niko neće preuzeti odgovornost za tako veliku laž jednom kada se dokaže da je ta tvrdnja bila prevara”, poručio je portparol vlade Ali Rabiei u saopštenju koji je prenela državna televizija.

Kako navodi CNN, Rabiei je rekao da, prema međunarodnim pravilima, učešće u istrazi o padu aviona mogu da uzmu Iran, kao država u kojoj se nesreća dogodila, aviokompanija i država koja je vlasnik aviona, odnosno Ukrajina, fabrika čiji je avion – Boing, kao i zemlja u kojoj je napravljen motor aviona, Francuska.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar