ISPAŠTALI CIVILI U JEMENU: Britanija nezakonito prodavala oružje Saudijcima

ISPAŠTALI CIVILI U JEMENU: Britanija nezakonito prodavala oružje Saudijcima

EPA/REHAN KHAN


Velika Britanija je nezakonito prodavala oružje Saudijskoj Arabiji, izjavio je britanski žalbeni sud. Odlukom suda vladi je naloženo da obustavi prodaju novog naoružanja Saudijskoj Arabiji, prenosi The Guardian.

Prodaja britanskog oružja Saudijcima proglašena je nezakonitom još u okviru presude apelacionog suda u kojoj su ministri optuženi da su ignorisali činjenicu da je vazdušnim udarima kojima su ubijeni civili u Jemenu prekršeno humanitarno pravo.

EPA-EFE/YAHYA ARHAB ATTENTION: This image is part of a PHOTO SET

Deca u Jemenu. EPA-EFE/YAHYA ARHAB 

Troje sudija je izjavilo da ih je odluka donesena u tajnosti 2016. dovela do toga da odluče da su Boris Džonson, Džeremi Hant i Lajam Fok i drugi ključni ministri nezakonito potpisali izvoz oružja bez pravilne procene rizika po civile. Terens Eterton, jedan od sudija, izjavio je da ministri “nisu napravili nijednu zaključnu procenu da li je koalicija pod vođstvom Saudijske Arabije prekršila međunarodno humanitarno pravo u prošlosti, tokom sukoba u Jemenu”.

Povezane vestiRat koji je pojeo svoju decu

Kao rezultat toga, sud je rekao da je proces licenciranja izvoza iz Velike Britanije bio “pogrešan” i naložio međunarodnom trgovinskom sekretarijatu, da odmah izvrši reviziju najmanje 4,7 milijardi funti vrednih poslova sa Saudijskom Arabijom.

Hiljade civila ubijeno je od početka građanskog rata u Jemenu marta 2015. godine, u bombardovanjima od strane koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koju snabdeva Zapad i koja je optužena da je odgovorna za smrt oko dve trećine ljudi od 11.700 ubijenih u direktnim napadima.

U odluci suda se navodi da je Britanija promenila svoju politiku prema Saudijskoj Arabiji kada je Dejvid Kameron došao na vlast početkom 2016. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar