ISTORIJSKI MOMENAT: Izrael i UAE postigli mirovni sporazum

ISTORIJSKI MOMENAT: Izrael i UAE postigli mirovni sporazum

AP Photo/Oded Balilty


Izrael i Ujedinjeni arapski emirati postigli su danas istorijski mirovni sporazum koji će dovesti do potpune normalizacije odnosa između dve bliskoistočne države, a posrednik u postizanju sporazuma bio je američki predsednik Donald Tramp.

Po tom sporazumu Izrael se obavezao da će obustaviti suverenitet na područjima Zapadne obale koja je predmet rasprave o aneksiji, saopštili su zvaničnici Bele Kuće, a prenosi Rojters.

AP Photo/Oded Balilty

AP Photo/Oded Balilty

To je prvi sporazuim te vrste potpisan od sporazuma iz 1994. godine između Izraela i Jordana, a kako navodi britanska agencija on je i poen u Trampovoj spoljnoj politici uoči predsedničkih izbora koji se održavaju 3. novembra.

Povezane vesti – INTERVJU MAJKL FROJND: Američki jevreji treba ponovo da pronađu Srbiju

“Veliki napredak postignut je danas. Istorijski mirovni sporazum između naša dva velika prijatelja, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata”, napisao je Tramp na Tviteru.

AP Photo/Andrew Harnik

AP Photo/Andrew Harnik

U pregovore oko postizanja sporazuma veoma su bili uključeni Trampov zet i viši savetnik Džared Kušner, emerički ambasador u Izraelu David Fridman i predstavnik za Bliski istok Avi berkovic, kao i američki državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert o Brajen.

“Ovaj istorijski diplomatski proboj doprineće miru na Bliskom istoku i predstavlja testament diplomatiji i viziji trojice lidera i hrabrosti UAE i Izraela da pokrenu novi put koji će otvoriti vrata velikom potencijalu regiona”, navodi se u saopštenju Bele kuće.

AP Photo/Andrew Harnik

AP Photo/Andrew Harnik

Sporazum predviđa i da se muslimanima omogući veći pristup džamiji Al-Aksa u Starom gradu Jerusalimu, kao i da lete iz Abu Dabija u Tel Aviv, a sa druge strane UAE i Izrael će proširiti i ubrzati saradnju u pogledu lečenja i razvoja vakcine protiv novog koronavirusa.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata postignut posredstvom SAD-a predstavlja istorijski dan za njegovu zemlju.

Sporazum, koji je objavio američki predsednik Donald Tramp, predstavlja novu osnovu izraelskog pristupa prema zalivskim arapskim zemljama koje vezuje zajednički strah od iranskog regionalnog uticaja, preneo je Rojters.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar