ITALIJANSKI HUMANITARAC: Greta, ti imaš sreće, deca na KiM nemaju

ITALIJANSKI HUMANITARAC: Greta, ti imaš sreće, deca na KiM nemaju

EPA-EFE/JUSTIN LANE


Italijanski humanitarac Stefano Pavezi, na svom profilu na Facebook-u okačio je fotografije srpske dece sa KiM, uz poruku švedskoj aktivistkinji Greti Tunberg.

Pavezi, inače i odbornik Lige za sever u Milanu, kaže da Greta ima sreće, jer kad zaplače čuju je svetski moćnici, dok je toj deci uskraćeno detinjstvo.

Pročitajte još: Gde su ostale Grete koje su htele da promene svet

“Draga Greta, blago tebi koja možeš da plačeš, a da te čuju svetski moćnici i da te ugoste na velikim skupovima. Blago tebi koja možeš da putuješ i pređeš hiljadu mora. Imaš sreće jer možeš da plačeš i kažeš ‘ukrali ste mi snove i detinjstvo vašim praznim rečima’. Isto tako, blago onima kojima si potrebna da bi verovali u nešto, da bi se osetili globalnim aktivistima”, napisao je Pavezi.

On je naveo da, međutim, “u ovom trenutku deca iz jedne osnovne škole u srpskoj enklavi na Kosovu, žive u trošnim kućama, okružena mržnjom onih koji žele da ih istrebe sa te teritorije, a ipak se smeju kao nikada pre kada na poklon dobiju svesku koja košta pola dolara”.

“Jer dok ti draga Greta putuješ svetom, tvoji srpski vršnjaci na Kosovu ne mogu da izađu iz svoje enklave. A sigurno je da nemaju vremena da govore u UN o klimatskim promenama, jer moraju da se snalaze kako bi došli do hrane i nešto pojeli pre odlaska na spavanje, jer su im vodeće zemlje članice UN 1999. bombardovale domove i ubile roditelje”, zaključio je Pavezi koji već više godina posećuje KiM u okviru humanitarnih akcija pomoći tamošnjim Srbima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar