Svet
20.07.2022. 10:44
Beta / AP

Ranil Vikremesinge

Izabran novi predsednk Šri Lanke

1
Izvor: Beta / AP / Eranga Jayawardena

Poslanici parlamenta Šri Lanke izabrali su aktuelnog premijera Ranila Vikremesingea za novog predsednika države, umesto Gotabaja Radžapaksa, koji je posle masovnih protesta zbog kolapsa ekonomije i nereda, pobegao iz zemlje i podneo ostavku imejlom.

"Ne treba da vam govorim o stanju u kojem je naša zemlja. Sada su izbori gotovi i moramo da prestanemo sa podelama. Spreman sam na dijalog sa vama", rekao je Vikremesinge u parlamentu.

On je šest puta bio premijer Šri Lanke. Prošli put ga je postavio Radžapaksa, kako bi pokušao da vrati stabilnost u zemlju. Nakon Radžapaksinog bekstva, Vikremesinge je kratko vršio dužnost predsednika države.

On nije popularan među glasačima, koji ga vide kao deo vlasti bivšeg predsednika. Demonstranti su se nakon izbora okupili ispred predsedničke rezidencije i vikali "Idi kući, Ranile".

Na glasanju u parlamentu, Vikremesinge je dobio 134 glasa, dok je bivši ministar Dulas Alahaperuma osvojio 82. Šri Lanka predsednika obično bira na neposrednim izborima, ali tu dužnost dobija parlament ukoliko predsedničko mesto ostane upražnjeno pre isteka mandata.

Novi predsednik obavljaće funkciju do 2024. godine, kada službeno ističe mandat koji je ranije dobio Radžapaksa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šri Lanka: Premijer preuzeo mesto predsednika
2

Ranil Vikremesinge

15.07.2022. 11:50

Šri Lanka: Premijer preuzeo mesto predsednika

Premijer Šri Lanke, Ranil Vikremesinge položio je zakletvu kao privremeni predsednik dok parlament ne izabere naslednika Gotabaje Radžapaske koji je pobegao iz zemlje i podneo ostavku posle masovnih protesta zbog ekonomskog kolapsa zemlje.
Close
Vremenska prognoza
mist
4°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve