Svet
15.07.2022. 11:50
Beta / AP

Ranil Vikremesinge

Šri Lanka: Premijer preuzeo mesto predsednika

2
Izvor: Beta / AP / Rafiq Maqbool

Premijer Šri Lanke, Ranil Vikremesinge položio je zakletvu kao privremeni predsednik dok parlament ne izabere naslednika Gotabaje Radžapaske koji je pobegao iz zemlje i podneo ostavku posle masovnih protesta zbog ekonomskog kolapsa zemlje.

Predsednik parlamenta Šri Lanke rekao je da je prihvaćena ostavka Radžapaske i da će se poslanici sastati da izaberue novog vođu. 

Novi predsednik koji bude izabran trebalo bi da odsluži do kraja Radžapaskinog mandata koji se završava 2024, rekao je predsednik parlamenta Mahinda Japa Abejvardana. On je rekao da očekuje da će taj proces biti završen za sedam dana.

Novi predsednik bi mogao da imenuje novog premijera koga će morati da odobri i parlament.

Šri Lanka je ostala bez novca da plati uvoz osnovnih dobara kao što su hrana, đubrivo, lekovi i gorivo, što je stavilo u težak položaj njenih 22 miliona stanovnika. Rapidni ekonomski sunovrat je još dramatičniji s obzirom da je pre krize privreda zemlje bila u ekspanziji, a srednja klasa se širila.

Višemesečni protesti u zemlji dostigli su vrhunac kada su demonstranti upali u predsedničku palatu i zvaničnu rezidenciju premijera. 

Demonstranti koji su zauzeli državne zgrade i u njima boravili više dana napustili su ih, čime je ponovo uspostavljen krhki mir u glavnom gradu Kolombu. 

Demonstranti su optužili Radžapasku i njegovu rodbinu za dugogodišnje izvlačenje novca iz državne kase, a vladu za ubrzavanje kolapsa zemlje lošim upravljanjem ekonomijom.

Zemlja ostaje nestabilna i vojska je upozorila da ima ovlašćenja da odgovori u slučaju haosa.

Predsednik parlamenta obećao je brz i transparentan proces izbora novog predsednika.

Radžapaska i njegova supruga pobegli su vojnim avionom u Singapur, gde, prema navodima vlasti tog grada-države, nisu tražili azil. 

Pošto su šrilankanski predsednici zaštićeni od hapšenja dok su na vlasti, Radžapaska je verovatno želeo da napusti zemlju dok je još imao ustavni imunitet i pristup avionu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Demonstranti sada u kancelariju premijera Šri Lanke
1

Haos se nastavlja

13.07.2022. 09:57

Demonstranti sada u kancelariju premijera Šri Lanke

Demonstranti su upali u kancelariju premijera Šri Lanke pošto je predsednik pobegao iz zemlje samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da se povuče usred razorne ekonomske krize koja je izazvala ozbiljne nestašice hrane i goriva.
Close
Vremenska prognoza
mist
4°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve