Svet
03.01.2022. 10:28
Tanjug

Anketa

Iznenadićete se: Koliko Francuzi mare za Evropsku uniju

Francuska
Izvor: Shutterstock

Tokom prve polovine ove godine, zvanični Pariz će biti zadužen za agendu Evropske unije, pošto je Francuska preuzela rotirajuće predsedavanje Savetom EU, telom zaduženim za koordinaciju politika i usvajanje zakona.

Međutim, većina francuskih glasača nije upoznata sa tom činjenicom, budući da je na pitanje koja će zemlja preuzeti rotirajuće predsedavanje 1. januara, samo 49 odsto u istraživanju odgovorilo "Francuska", prenosi portal "Politiko".

Ni evropska pitanja ne zauzimaju poseban prioritet kod Francuza, jer samo 13 odsto francuskih birača doživljava Evropu kao jedno od odlučujućih pitanja za svoj izbor u prvom krugu francuskih predsedničkih izbora, koji će biti održani u aprilu.

Pitanja koja se tiču cene hleba i putera se smatraju važnijim, a imigracija i zdravstvena zaštita su druga dva pitanja koja se najčešće navode kao ključna u nedavno objavljenom Eurobarometru, panevropskoj anketi koja se redovnoj sprovodi u ime Evropske komisije.

Oni koji planiraju da glasaju za francuskog predsednika Emanuela Makrona ili kandidatkinju socijalista An Idalgo, doživljavaju Evropu kao odlučujuću za njihov glas.

Međutim, Francuzi uglavnom ne mare mnogo za EU, budući da samo 41 odsto Francuza ima pozitivan stav o Evropskoj uniji.

Građani Francuske, takođe, imaju manje poverenja u evropske institucije od celokupnog evropskog proseka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Papa se našalio s Makronom
Papa i Makron

"I dalje sam živ"

26.11.2021. 21:35

Papa se našalio s Makronom

I dalje sam živ, našalio se papa Franja (84) tokom privatnog razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Vatikanu, koji je trajao sat vremena.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve