Svet
23.03.2023. 18:10
Beta

Protesti

Izrael je na nogama: "To nije san, to je državni udar"

1
Izvor: Beta/AP / Ariel Schalit

Širom Izraela su nastavljeni protesti protiv kontroverznog plana reforme pravosuđa nove vlade premijera Benjamina Netanjahua.

Organizatori protesta su najavili masovna okupljanja na više desetina mesta, a očekuje se učešće čak pola miliona ljudi.

Protestuje se, pored ostalog, na auto-putevima i ispred kuća članova vladajuće koalicije, prenose izraelski mediji.

Protekle noći su rezervisti izraelske vojske postavili transparente na spomenik Teodoru Herclu, osnivaču modernog cionizma, na ulazu u primorski grad Hercliju, podsetivši na njegovu čuvenu rečenicu "Ono što si naumio, više nije san".

Na transparentima je pisalo:

"Ako hoćete demokratija će pobediti" i "To nije san, to je državni udar" aludirajući na planirano slabljenje pravosudnog sistema.

Vojni rezervisti su se okupili i u Jerusalimu oko kuće lidera partije Šas ultraortodoksnih Jevreja, Arije Derija, koja je u Netnjahuovoj koaliciji, najdesnije orijentisanoj u istoriji Izraela.

Deri je ključni Netanjahuov saveznik i zbog njega se planira usvajanje zakona koji će mu omogućiti da bude ministar uprkos tome što je nedavno osuđen za krivično delo.

Protestovalo se i u Ramat Ganu, kraj Tel Aviva ispred kuće ministra obrazovanja Joava Kiša, bivšeg pilota vazduhoplovnih snaga i nošeni su transparenti na kojima je pisalo: "Ne napuštajte demokratiju".

Na Zid plača obešena je velika kopija izraelske Deklaracije nezavisnosti i plavo-bele zastave Izraela.

U luci Ašdod demonstranti su palili automobilske gume da blokiraju ulaz,a više raskrsnica i auto-puteva je blokirano širom zemlje. U demonstracijama su učestvovali i roditelji sa decom.

Nekoliko ljudi je pritvoreno, uključujući jednog osumnjičenog da je povredio starijeg demonstranta i pretio drugima.

Policija je saopštila da je zatvorila ulaz na auto-put koji vodi iz Tel Aviva u Jerusalim.

Cilj današnjeg protesta nazvanog "Nacionalni dan paralize" ima za cilj da se omete saobraćaj na glavnim putevima oko međunarodnog aerodroma Ben-Gurion kraj Tel Aviva u očekivanju planiranog Netanjahuovog putovanja u posetu Londonu.

To je treći pokušaj zaredom da se onemogući Netanjahuova poseta Evropi.

I mada policija očito nastoji da sukoba sa demonstrantima bude što maje sve je veći pritisak ministra nacionalne bezbednosti Itamara Ben-Gvira da se demonstranti oteraju silom sa puteva i uguše demonstracije.

Protivnici reforme protestuju već gotovo tri meseca, a najveći protesti održavaju se svake subote uveče i četvrtkom.

Reforma će omogućiti izraelskom parlamentu (Knesetu) da obara odluke suda prostom većinom i da zakone zaštiti od sudskog nadzora, te postavljenje sudija stavi u ruke koalicionih političara.

Poslanici koalicije teže da se usvoji bar deo reformi pre nego početka jevrejskog praznika Pashe početkom aprila kada parlament neće zasedati.

Pristalice reforme tvrde da će se uspostaviti ravnoteža vlasti, a kritičari upozoravaju da će se narušiti sistem kontrole i ravnoteže i da će se demokratija dovesti u opasnost.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Netanjahu: "Zaričem se da se Holokaust više nikada neće dogoditi našem narodu"
Netanjahu

Izrael

27.01.2023. 13:18

Netanjahu: "Zaričem se da se Holokaust više nikada neće dogoditi našem narodu"

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta kada se odaje počast svima koje su ubili nacisti i njihovi saradnici, na dan oslobođenja logora smrti Aušvica pre 78 godina, rekao: "Zaričemo se da se to više nikada neće ponovo dogoditi našem narodu".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve