Svet
23.03.2023. 09:07
Beta-AFP

Da li ih podržavate?

Francuzi ne odustaju - novi protesti i štrajkovi

1
Izvor: Beta / AP / Jeremias Gonzalez

Francuski sindikati koji organizuju proteste protiv reforme penzija od januara, najavili su nove proteste i to će biti prvi posle nedavnog usvajanja zakona o reformi penzija.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen izjavio je da će širom zemlje biti raspoređeno dodatno 12.000 policajaca i žandarma, od kojih 5.000 u Parizu, javila je francuska onlajn televizija BFMTV.

Darmanen je ponovio da u Francuskoj postoji sloboda izražavanja ali ne i pravo da se na uličnim protestima prave neredi i incidenti.

Uprava francuskog civilnog vazduhoplovstva zatražila je od aviokompanija da danas otkažu oko 30 odsto svojih letova na pariskom aerodromu Orli i 20 odsto na drugim aerodromima.

Kompanija Er Frans (Air France) saopštila je da će zadržati sve letove na dugim relacijama posebno na međunarodnom pariskom aerodromu Roasi-Šarl de Gol.

Očekuje se da će biti poremećen i železnički saobraćaj.

Sindikati koji organizuju proteste rekli su u sredu posle intervjua Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da su razočarani i dodali da je predsednik Francuske pokazao "prezir prema milionama demonstrantama".

Predsednik Francuske izjavio je da bi u narodu nepopularna reforma penzija trebalo da bude sprovedena do kraja godine i da je spreman da bude nepopularan zbog toga.

Makron je u intervjuu francuskim televizijama TF1 i Frans 2 rekao da je reforma neophodna i da je ne sprovodi iz zadovoljstva.

"Ja ne tražim da ponovo budem izabran. Između kratkoročnih anketa o popularnosti u javnosti i opšteg interesa zemlje, biram interes zemlje", rekao je Makron i dodao da je spreman zbog toga da bude nepopularan.

Francuzi i deo opozicije su nezadovoljni jer reforma predviđa pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Makron je u utorak odbacio rekonstrukciju vlade, raspuštanje parlamenta i raspisivanje referenduma o reformi penzija. Francuski predsednik je rekao da ima poverenje u premijerku Elizabet Born (Elisabeth Borne), koja je nedavno iskoristila ustavno pravo za usvajanje zakona o reformi penzija bez glasanja u parlamentu.

Zbog toga su poslanici opozicije podneli dva predloga o nepoverenju vladi, koja nisu prošla u parlamentu. To se i očekivali jer Makronova koalicija ima relativnu većinu i za zakon je imala podršku nekih opozicionih stranaka, među kojima je tradicionalna desničarska stranka Republikanci.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pariz ima novu turističku atrakciju - smeće (FOTO)
Francuska đubre

Francuska

14.03.2023. 17:45

Pariz ima novu turističku atrakciju - smeće (FOTO)

U Parizu, svetskoj turističkoj destinaciji koju je su prošle godine posetila 34,5 miliona turista, posetioci se poslednjih dana slikaju pored brda smeća nastalih zbog štrajka đubretara u sklopu protesta zbog nepopularne reforme penzionog sistema.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
20°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve