Svet
13.05.2021. 18:25
R.E. /The Independent

Ne nazire se kraj

Izrael pravi nacrt plana kopnene operacije

Izrael i Palestina
Izvor: EPA / ABED AL HASHLAMOUN

Izraelska vojska izrađuje plan za moguću kopnenu operaciju u Gazi, dok se sukob između dve zaraćene strane zaoštrava iz sata u sat.

Planovi napada, koji su u početnoj fazi i nisu odobreni, biće predstavljeni vojnom vrhu koji će razmatrati da li da ih predaju izraelskoj vladi, rekao je portparol vojske.

Planovi za intenziviranje operacije usledili nakon što je premijer Izraela Benjamin Netanjahu saopštio da je vlada te države odbila predlog Hamasa, preko ruskog ministarstva spoljnih poslova, za prekid sukoba.

Borbene trupe su se preselile na položaj u blizini Gaze u okviru "pripreme za kopnene operacije", rekao je izveštač vojske za The Independent.

Sve se događa nakon što je iz pojasa Gaze, u poslednjih nekoliko dana, ispaljeno 1.600 raketa prema Izraelu, što je zauzvrat pojačalo vazdušne udare Izraela. Pomenuti broj raketa je inače jedna trećina ukupno ispaljenih raketa u 50-dnevnom ratu 2014. godine. Ovaj čin James Cleverli, britanski ministar za Bliski Istok, je protumačio kao "bez presedana".

Izraelska vojska ranije je saopštila da je usmrtila četvoricu komandanata Hamasa u "složenoj operaciji" zajedno sa bezbednosnom službom Šin Bet i time onesposobila prvu liniju militarne grupe. Među ubijenima su bili Basem Isa, komandant grada Gaze, šef sajber-komande i šef Hamasove proizvodne mreže, navodi se u izjavi bezbednosne agencije.

"Eliminisali smo starije komandante Hamasa i ovo je samo početak", rekao je Netanjahu. "Nanećemo im udarce o kojima nisu mogli ni da sanjaju. Izraelska vojska koristiće sve veću silu", dodao je on.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
19°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve