Svet
27.02.2023. 06:05
Beta

Ministarski komitet je za

Izrael na korak od uvođenja smrtne kazne za teroriste

Izrael
Izvor: Shutterstock

Izraelski ministarski komitet za zakonodavstvo odobrio je predlog zakona kojim se uvodi smrtna kazna za teroriste.

O tom predlogu bi trebalo da se glasa nekoliko puta u Knesetu (izraelskom parlamentu) pre nego što postane zakon. Izrael trenutno nema smrtnu kaznu.

Predlog je odobren na dan kada su dva Izraelca ubijena u oružanom napadu u gradu Havara na okupiranoj Zpadnoj obali. Odgovornost za napad niko nije preuzeo.

"Na ovaj težak dan, kada su dva izraelska građanina ubijena u palestinskom terorističkom napadu nema ničeg što je više simbolično od usvajanja smrtne kazne za teroriste", rekao je ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je najavio da će njegova vlada nastaviti da deluje na sve načine da zastraši "teroriste i da održi bezbednost Izraela", te da je odgovor na terorizam snažan udar.

Predlog zakon je odobren uprkos mišljenju vrhovne tužiteljke Izraela Gali Baharav-Miara da postoji pravna smetnja glasanju o tom zakonu pre nego što se utvrdi da li, ili ne, takva kazna sprečava nove napade.

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel je osudila odobrenje predloga zakona i ocenila da je smrtna kazna "okrutna, neljudska i ponižavajuća".

Kako je navedeno, zakon kojim se predviđa smrtna kazna za ljude koji su napali civile "u cilju da nanesu štetu državi Izrael i ponovno rođenje jevrejskog naroda u njihovoj domovini" pokazuje da postoji pokušaj stvaranja razlike u zakonu na nacionalno-etničko-političkoj osnovi između napadača i građana čime se stvara zakon aparthejda, što je zločin protiv čovečanstva.

U istoriji Izraela je smrtna kazna izrečena samo dva puta i bila je predviđena samo za izdaju, genocid i zločin protiv čovečanstva protiv jevrejskog naroda u ratu.

Poslednji put je smrtna kazna izvršena vešanjem arhitekte holokausta Adolfa Ajhmana za genocid i zločin protiv čovečnosti. Poslednja smrtna kazna je izrečena 1988. kada je Džon Demjanjuk osuđen za na smt za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ali je 1993. godine poništena.

U predlogu zakona se ne navodi kojim metodom bi se izvodila najstrožija kazna.

Izraelski mediji upozoravaju da bi uvođenje smrtne kazne izazvalo oštre kritike širom sveta jer se Izrael smatra zemljom u kojoj je od 2008. de fakto eliminsana takva kazna. Uz to se izgleda ona ne bi primenjivala protiv jevrejskih terorista koji ubiju Palestince.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Smrtna kazna i za pokušaj terorizma
zatvor

Belorusija

19.05.2022. 08:05

Smrtna kazna i za pokušaj terorizma

Beloruske vlasti su odobrile izmene krivičnog zakona kojima se smrtna kazna uvodi i za pokušaj izvršenja terorističkog akta, a kritičari vlade u Minsku navode da je taj potez usmeren protiv opozicionih aktivista.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve