Svet
10.03.2024. 10:05
Beta

Protesti

Izraelci na ulici tražili smenu Netanjahua (FOTO)

1
Izvor: EPA / ABIR SULTAN

Hiljade ljudi okupilo se večeras u izraelskom gradu Tel Avivu tražeći odlazak "korumpirane vlade" premijera Benjamina Netanjahua i oslobađanje talaca koji su zatočeni u Gazi.

Okupljanje demonstranata, koji su na majicama i transparentima nosili slogane protiv izraelskog premijera i molbe "Vratite taoce kući!" obeležili su i sukobi sa policijom koja je upotrebila vodene topove, piše AFP.

Hiljade žena napravile su ljudski lanac na skupu kako bi poslale poruku podrške za oslobađanje talaca u Gazi, posebno 19 preostalih zatvorenica za koje se pretpostavlja da ih u palestinskoj enklavi drže pripadnici Hamasa, izvestio je BBC.

Na ulice su izašli uglavnom stariji građani koji su neumorno skandirali "Izbori! Odmah!", "Vratite taoce! Odmah!".

"Mi nemamo budućnost sa ovom vladom i ovim premijerom. On je korumpiran, brutalan, nasilan", izjavila je Mira Smoli, 64.
 

"Posle onoga što se dogodilo 7. oktobra, ova vlada ne može da ostane na vlasti", objašnjava Šahi Gil, 50-godišnji pilot.

Izrael mesecima potresaju demonstracije građana koji su nezadovoljni reformom pravosuđa koju je Netanjahu želeo da sprovede.

Demonstranti koji su se večeras okupili podsećaju da će Benjamin Netanjahu, optužen za prevaru i korupciju, morati da se suoči sa pravdom kada napusti vlast.

Podsećaju i na izveštaj istražne komisije koja je ove sedmice utvrdila "ličnu odgovornost" izraelskog premijera za tragediju na planini Meron u aprilu 2021, kada je 45 hodočasnika poginulo u stampedu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve