Svet
30.10.2022. 08:04
Beta-AFP

Rat u Ukrajini

Izvoz žitarica iz ukrajinskih luke - Rusija se povukla iz sporazuma

1
Izvor: Beta / AP

Ruske vlasti saopštile su da se povlače iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdevanje hranom u svetu, posle napada u crnomorskom poluostrvu Krim, koji Moskva pripisuje Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Sporazum zaključen u julu pod okriljem UN i Turske, omogućio je izvoz nekoliko miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim lukama od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara. Ta blokada je izazvala skok cena hrane i izazvala strah od gladi.

Ruski predsednik Vladimir Putin poslednjih nedelja sve je više kritikovao taj sporazum, ističući da izvoz iz Rusije, još jednog velikog proizvodjača žitarica, trpi zbog sankcija.

Ruske vlasti su povlačenje iz sporazuma opravdale napadom bespilotnim letelicama na vojne i civilne brodove ruske Crnomorske flote stacionirane u zalivu Sevastopolja, u Krimu pripojenom Rusiji 2014. godine.

"S obzirom na teroristički čin koji je ukrajinski režim izveo uz učešće britanskih stručnjaka protiv brodova Crnomorske flote i civilnih brodova uključenih u bezbednost koridora za žitarice, Rusija obustavlja svoje učešće u primeni sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Britanske vlasti su odmah osudile Rusiju za dezinformacije, dok je Kijev saopštio da je uzrok "incidenta" verovatno nepažljivo rukovanje eksplozivom ruskih snaga.

Ruska diplomatija saopštila je ranije danas da će o tom napadu obavestiti Savet bezbednosti UN-a.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto je "zarobljeno" milion tona srpskih žitarica
Pšenica

Ministarstvo saobraćaja

26.08.2022. 15:10

Zašto je "zarobljeno" milion tona srpskih žitarica

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrdilo je da je zbog niskog vodostaja Dunava "zarobljeno" oko milion tona srpskih poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrednosti oko milijardu evra.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve