Svet
11.06.2021. 18:05
R.E.

Džonson, Bajden i supruge

Ja tebi sliku, ti meni bajs, a prva dama svima - ljubav

Boris Džonson, Džo Bajden. 11. 6. 2021.
Izvor: EPA / BLOOMBERG POOL / Hollie Adams / POOL

Britanski premijer Boris Džonson poklonio je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu uokvirenu fotografiju britanskog murala na kojoj je prikazan Afroamerikanac abolicionista iz 19. veka Frederik Daglas. Bajden je njemu poklonio bicikl, a prva dama SAD je imala sasvim drugačiji "poklon".

Džonson je od Bajdena dobio bicikl američke proizvodnje i kacigu, s obzirom na to da je on pasionirani biciklista. 

Slika koju će Bajdne odneti kući predstavlja Frederika Daglasa koji je pobegao od ropstva u SAD, postao abolicionistički lider i obišao je Britaniju i Irsku, odakle potiču Bajdenovi preci.

Inače, Bajden je citirao Daglasa u govoru 2020. godine u vreme kada su se SAD suočavale sa pitanjima o savremenom i istorijskom rasnom nepravdom podstaknutom protestnim pokretom koji se, takođe, proširio i na Veliku Britaniju.

Prva dama SAD Džil Bajden dobila je prvo izdanje "Drvo jabuke" - zbirke kratkih priča britanske autorke Dafne di Morije, koja je živela u Kornvolu, živopisnom kutku Engleske, domaćinu samita G7. Istovremeno, Džonsonovoj supruzi Keri, gosti iz Amerike su poklonili torbu i šal. 

Međutim, od svega toga zanimljivije je bilo kako se obukla gospođa Bajden. Naime, Džil je nosila crni blejzer sa natpisom "ljubav" na leđima.

Keri Džonson, 11. 6. 2021.
Izvor: EPA/ BLOOMBERG POOL / Hollie Adams / POOL

"Donosimo ljubav iz Amerike", rekla je ona novinarima, objašnjavajući svoj modni izbor.

"Ovo je globalna konferencija i pokušavamo da uspostavimo jedinstvo širom sveta i mislim da je to potrebno sada, da ljudi osete jedinstvo iz svih zemalja i osete nadu posle ove godine pandemije", istakla je.

Ovo nije prvi put da je ona svojom odećom poslala direktnu poruku - tokom predizbornog putovanja u Ajovu krajem prošle godine, Bajdenova je nosila crne uske farmerke sa natpisom "Glasaj".Kraj) ir/gri

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bajden potvrdio donaciju 500 miliona vakcina siromašnima
Džo Bajden predsednik AMerike

Važna donacija

10.06.2021. 20:29

Bajden potvrdio donaciju 500 miliona vakcina siromašnima

Američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je danas da će SAD kupiti pola milijarde vakcina protiv Covid-19 kako bi ih donirale zemljama sa nižim prihodima bez ikakvih uslovljavanja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve