Svet
12.10.2021. 15:01
Tanjug

Grčka

Jak zemljotres na Kritu, srušena crkva

zemljotres
Izvor: Shutterstock

Crkva Svetog Nikole u mestu Ksirokampos na istoku Krita, srušila se nakon što je to grčko ostrvo pogodio zemljotres jačine 6,3 stepena, a šteta je prijavljena i na drugim objektima u toj oblasti.

Zemljotres se osetio širom Krita i drugih egejskih ostrva, a stanovnici Irakliona izašli su na ulice.

Nedugo nakon jakog potresa od 6,3 stepena usledio je drugi zemljtres jačine 4 stepena, nakon čega su se pokrenula klizišta.

Vatrogasci su u pripravnosti, a školama je naređena evakuacija, prenosi grčki portal Katimarini.

Prema svedočenju stanovnika Krita objavljenim na sajtu Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra, zemljotres je bio jak i trajao je nekoliko sekundi.

Seizmolog Gerasimos Papadopulos napisao je na Fejsbuku da je nakon snažnog zemljotresa u moru jugoistočno od Krita stovren mali cunami i upozorio da se niko ne približava obali.

Kako je ranije saopštio Institut za geodinamiku u Atini, epicentar zemljotresa jačine 6,3 po Rihteru bio je u morskom području, 23 kilometra jugoistočno od Zakrosa, na dubini od 8 kilometara.

Osim na Kritu, zemljotres se osetio na Rodosu i drugim egejskim ostrvima, ali i u području Atike.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar saopštio je da je zemljotres bio jačine 6,2 po Rihteru. Prema podacima EMSC, epicentar je bio 120 kilometara od Irakliona, na dubini od 2 kilometra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Snažan zemljotres u Dalmaciji
zemljotres

Epicentar kod Trilja

07.10.2021. 00:17

Snažan zemljotres u Dalmaciji

Dalmaciju je u sredu uveče pogodio jači potres, a iako su prve informacije govorile da je jačina u epicentru 5,1 po Rihteru, Seizmološka služba objavila je nešto kasnije da je magnituda 4,6 stepeni.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
27.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve