Svet
23.04.2022. 00:00
15:42
Beta

Treslo se

Jak zemljotres u BiH, "pametni" telefoni poslali upozorenje

mapa
Izvor: HINA

Zemljotres magnitude 5,9 desio se u jugostočnoj Bosni i Hercegovini, u 22.07 po lokalnom vremenu, objavila je seizmološka služba Srbije.

Zemljotres se osetio i u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, Italiji i Albaniji, a za njim je usledio i jedan blaži magnitude 3.6.

"Prema preliminarnim podacima snaga zemljotresa je bila 6,1, epicentar je bio kod Nevesinja a po klasifikaciji to je razorni zemljotres" objavila je na Twitteru rukovodilac hrvatske seizmolioške službe Ines Ivačić.

Brojni građani Crne Gore su nekoliko sekundi pre nego što su osetili zemljotres dobili obaveštenje od Androidovog sistema da je moguć potres, kao i smernice šta da urade.

Do sada nije zabeležen ovaj način obaveštenja na mobilnim telefonima s Androidom i podrškom Google servisa, a pet do deset sekundi, koliko je ranije stiglo obaveštenje za mnoge je bila iznenađenje, pišu podgorički portali. 

Android sistem upozorenja o zemljotresu je poslao jasnu poruku da građani budu u pripravnosti, da su naknadni potresi uobičajeni tokom smirivanja tla te sa smernicama šta uraditi nakon potresa.

Među prvim smernicama je da se obuku cipele, proveri plin i zatvori glavni ventil i da se izbegavaju oštećene zgrade. U drugom delu obaveštenja se navodi da se radi o zemljotresu i procenjenoj jačini s lokacijom mogućeg epicentra.

Građani su savetovani da uzmu zalihe za hitne slučajeve kao što je voda, da ugase manje požare ukoliko su se aktivirali, da ugase sve osigurače od struje te odu na više terene.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prošlo leto 2021. najtoplije ikada
Visoka temperatura, vrućina

Evropa

23.04.2022. 00:13

Prošlo leto 2021. najtoplije ikada

Naučnici su saopštili da je prošle leto u Evropi bilo najtoplije od kad se vode podaci sa temperaturama koje su bile ceo jedan stepen Celzijusa više nego prosek u protekle tri decenije. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
30.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve