Život
23.04.2022. 00:13
Beta

Evropa

Prošlo leto 2021. najtoplije ikada

Visoka temperatura, vrućina
Izvor: Shutterstock

Naučnici su saopštili da je prošle leto u Evropi bilo najtoplije od kad se vode podaci sa temperaturama koje su bile ceo jedan stepen Celzijusa više nego prosek u protekle tri decenije. 

U izveštaju koji je objavila evropska Služba Kopernikus za praćenje klimatskih promena, utvrđeno je da je proleće 2021. godine bilo hladnije od proseka, dok su letnji meseci obeleženi jakim i dugotrajnim toplotnim talasima, kada su oboreni brojni novi temperaturni rekordi, uključujući do sada neviđenih 48,8 stepeni Celzijusa izmerenih na Siciliji u avgustu prošle godine.

Produžene visoke temperature doprinele su požarima između ostalog na Sibiru, u Grčkoj i u Turskoj prošle godine i stručnjaci kažu da je to povećalo verovatnoću za jake kiše, poput onih koje su dovele do smrtonosnih poplava u Belgiji i Nemačkoj u julu.

Temperature površine mora prošle godine bile su više nego u bilo koje vreme najmanje od 1992. godine u istočnom Mediteranu i delovima Baltičkog mora gde je temperatura porasla za više od pet stepeni Celzijusa iznad proseka tokom letnjih meseci.

Godišnja brzina vetra u delovima zapadne i centralne Evrope bila je medju najnižom od najmanje 1979. godine, navela je Služba Kopernikus za klimatske promene. To je dovelo do smanjenja procenjenog potencijala za energiju od vetra, jednog od glavnih izvora obnovljive energije na koju računaju evropske zemlje da bi smanjile emisiju gasova sa efektom staklene bašte pri proizvodnji struje.

Nalazi evropske agencije zasnivaju se na podacima meteoroloških stanica na zemlji i satelitskim opservacijama od 1950. godine.

Globalno, izveštaj je pokazao da je 2021. bila između sedam i pet najtoplijih godina do sada zabeleženih, u zavisnosti od podataka koji se koriste.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Požar se ne smiruje: Evakuacija 500 srpskih turista
Požar u grčkoj

Saopštila ministarka

09.08.2021. 11:47

Požar se ne smiruje: Evakuacija 500 srpskih turista

Počinje izmeštanje oko 500 srpskih turista sa grčkog ostrva Evije na bezbedne lokacije, zbog požara uzrokovanog klimatskim promenama i natprosečno visokim temperaturama, saopštila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.
Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve