Svet
08.11.2023. 11:11
Beta

30. novembar ili kasnije

Kako će se crnogorski predsednik izjasniti na popisu

jakov milatović ata images 20.8.2023
Izvor: ATAIMAGES / R.R.

U Crnoj Gori trebalo bi 30. novembra da se održi popis stanovništva.

Kada je izabrana nova Vlada Crne Gore, odlučeno je da se popis odloži za 30. novembar, a prethodno je opozicija već odlučila da bojkotuje popis.

Iako popis služi prikupljanju statističkih podataka koji treba da pomognu pri utvrđivanju javnih politika, on je u Crnoj Gori političko pitanje u čijem fokusu je nacionalno i versko izjašnjavanje.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da će se na popisu izjasniti kao Crnogorac koji govori srpskim jezikom dodajući da su se on i njegova porodica tako izjasnili 2011. godine.

"Po nacionalnoj pripadnosti sam Crnogorac, a govorim srpskim jezikom", istakao je Milatović tokom gostovanja na Adria televiziji.

Sastanak premijera Milojka Spajica sa predstavnicima vladajuće većine, opozicije, saveta manje brojih naroda, civilnog sektora, Uprave za statistiku, te ministarstava ekonomije i ljudskih i manjinskih prava, koji je juče održan u Vladi i na kome je trebalo da se razgovara o izmenama Zakona o popisu i uspostavljanju softverskog rešenja za kontrolu unešenih podataka, protekao je u dobrom duhu, ali je okončan bez bilo kakvog konkretnog dogovora. 

Demokratska partija socijalista (DPS) ostaje pri bojkotu popisa stanovništva Crne Gore, iako su kod premijera Milojka Spajića "videli spremnost" da se ispune uslovi DPS za održavanje popisa, ali za to nema dovoljno vremena do 30. novembra kada bi trebalo da počne popisivanje.

Potpredsednik DPS Jevto Eraković je danas za podgoričku TVE izjavio da nisu čuli od Spajića da popis mora početi 30. novembra, ali se za to "snažno zalaže" predsednik Skupštine Andrija Mandić koji je jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" od čije podrške zavisi opstanak Vlade.

Nekada vladajuća stranka DPS traži da popis bude "kontrolisan", da DPS ima "paritetan broj popisivača", da se "jasno prati" unos i obrada podataka i da se "implementira softversko rešenje" da bi gradjani mogli da provere upis podataka koje su dali.

Premijer Spajić je kazao da svako dalje odlaganje popisa može izazvati nove troškove, posebno zbog "fiskalnog trenutka" u kojem je Crna Gora.

"U tom smislu svi moramo pokazati visok stepen odgovornosti", istakao je Spajić posle sastanka sa delom opozicije, pojedinim ministrima i sektorom NVO.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Milatović: "Spajić i ja nismo novi Momir i Milo"
Jakov Milatovic

Predsednik Crne Gore

19.10.2023. 08:48

Milatović: "Spajić i ja nismo novi Momir i Milo"

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da odnosi sa Srbijom, nezavisno od političkih elita koje su u određenom trenutku na vlasti, moraju biti najbolji mogući.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve