Svet
30.04.2022. 22:05
R.E.

Nemačka

Javne ličnosti pišu Šolcu: Ne šaljite oružje Ukrajini

olaf šolc, 30. 4. 2022.
Izvor: AP POOL / Shuji Kajiyama / POOL

Istaknute ličnosti u Nemačkoj, među kojim su pisci, pevači i naučnici, zatražile su u otvorenom pismu kancelaru Olafu Šolcu da Ukrajini više ne šalje teško naoružanje upozoravajući ga da preti opasnost od izbijanja svetskog rata.

Nemački parlament je u četvrtak velikom većinom glasova podržao isporuku teškog naoružanja Ukrajini. Dva dana ranije, vlada je odbrambenoj industriji dozvolila slanje tenkova "Gepard," što treba da budu prve direktne isporuke teškog naoružanja iz Nemačke u Ukrajinu. Šolc je pozdravio odluku poslanika Bundestaga, piše DPA.

Ruski predsednik Vladimir Putin ne sme da dobije povod da rat proširi na NATO, pišu potpisnici među kojima su feministkinja Alis Švarcer, pisac Martin Valzer i naučni novinar Range Jogešvar.

Za razliku od mnogih kritičara koji Šolca optužuju za kolebljivost, ljudi koji su mu poslali apel odobravaju dosadašnji odnos namečkog kancelara prema ratu u Ukrajini i isporukama oružja.

"Zato se nadamo da ćete se vratiti prvobitnom stavu i da nećete da šaljete, direktno ili indirektno, dodatno teško naoružanje Ukrajini. Naprotiv, pozivamo Vas da učinite sve što je u Vašoj moći za što skoriji prekid vatre i kompromis koji mogu da prihvate obe strane."

Potpisnici naglašavaju da je Putin prekršio međunarodno pravo napavši Ukrajinu. Međutim, to ne znači da treba "prihvatiti rizik da rat eskalira u nuklearni sukob." Isporuke velikih količina teškog naoružanja Nemačku mogu da učine učesnicom rata.

Ruski kontranapad onda može da izazove reakciju NATO, u skladu sa ugovorom alijanse, "i time neposrednu opasnost od svetskog rata."

Pismo kancelaru Šolcu je trebalo da bude objavljeno u petak na sajtu magazina Ema (Emma) i samim tim dostupno za potpisivanje, rekla je Alis Švarcer.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nemački predsednik nije dobrodošao u Kijev?!
Frank-Valtera Štajnmajera, 14. 4. 2020.

Rat u Ukrajini

14.04.2022. 14:16

Nemački predsednik nije dobrodošao u Kijev?!

Dojče vele (DW) piše o zbrci na diplomatskom podijumu i kontradiktornim izjavama o otkazanoj poseti nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera Kijevu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
15.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve